Több ezren tüntettek Peruban Fujimori amnesztiája ellen

Több ezren tüntettek a perui fővárosban, Limában hétfőn Alberto Fujimori, egyebek közt emberi jogok megsértése miatt 25 év börtönbüntetésre ítélt volt államfő elnöki kegyelme ellen.

A megmozdulás előzménye, hogy Pedro Pablo Kuczynski perui elnök kegyelemben részesítette a 79 éves, betegeskedő Fujimorit egészségügyi problémáira hivatkozva. Megfigyelők szerint azonban nem humanitárius okokból, hanem saját menesztésének elkerülése érdekében hozta meg a döntést Kuczynski. A perui elnök korrupció gyanújába keveredett, ami miatt alkotmányos vádeljárást indítottak ellene. A várakozásokat megcáfolva azonban nem támogatta az ellenzéki többségű perui parlament az elnök menesztését.

Cecilia Chacón, az Alberto Fujimori lánya, Keiko Fujimori vezette Népi Erő párt kongresszusi képviselője azt mondta, hogy pártja tíz képviselőjének tartózkodása hozzájárult az elnök menesztésének megakadályozásához. A párt egyes képviselői szerint Kuczynski több ellenzéki képviselőnek megígérte, megkegyelmez a 2007 óta raboskodó Alberto Fujimori volt államfőnek. 

A hétfői megmozduláson részt vevő számos tüntető Kuczynski lemondását követelte. Egyebek között azt skandálták, hogy az elnök egy "áruló", "kifele PPK" (az elnök nevének rövidítése), vagy "a kegyelemnek nincs helye".  A tüntetők perui zászlókat lengettek, vagy éppen az 1990 és 2000 között elnökölő Fujimori kormánya maoista felkelők elleni véres kampányának áldozatairól készült képeket emeltek a magasba.

A tüntetők kordában tartására megerősítették a rendőri jelenlétet a főváros utcáin, de így is sor került összecsapásokra, a rendfenntartók könnygázt vetettek be a belvárosban vonuló tömeg feloszlatása érdekében. A rendőrség egyik célja az volt, hogy megakadályozza a tömeget abban, hogy eljusson ahhoz a kórházhoz, ahova a szívritmuszavarral és alacsony vérnyomással küszködő Fujimorit szállították szombaton. A kórház előtt a volt elnök több száz híve gyűlt össze, hogy megünnepeljék amnesztiáját.

Fujimorit többször is elítélték korrupciós vádakkal, a kegyelemig 25 éves börtönbüntetését töltötte emberi jogok megsértéséért, ugyanis vétkesnek találták 25 ember halálosztagok általi meggyilkolásában.  A tiltakozások ellenére a legfrissebb felmérések azt mutatták, hogy a peruiak 65 százaléka üdvözölte az amnesztiát.

Az alkotmányos vádeljárást azért indították az ugyancsak 79 éves Kuczynski elnök ellen, mert az egész térséget besározó Odebrecht-botránnyal kapcsolatos korrupciós vádakba keveredett. Az Odebrecht brazil kőolajipari óriásvállalat beismerte, hogy közel 5 millió dollárt fizetett ki a jelenlegi államfővel - 2004 és 2013 között miniszterrel - közvetlen kapcsolatban álló tanácsadó cégeknek. A 79 éves egykori Wall Street-i bankár Kuczynski tagadta, hogy köze van a vádakhoz, többször is kijelentette a nyilvánosság előtt, hogy az érintett cégeket az üzleti partnere vezette, és semmit sem tudott az Odebrechttel megkötött szerződésekről.

Kimaradt?