Húsz éve nem volt ilyen véres év Mexikóban

2017 volt a legvéresebb az elmúlt 20 évben Mexikóban: hivatalos adatok szerint novemberig 23 101 emberölést jegyeztek fel.

A hatóságok által húsz éve vezetett statisztikák szerint ebben az időszakban volt a legmagasabb az emberölések száma – derül ki a helyi idő szerint pénteken közzétett adatokból.Ez a szám magasabb a 2011. évi statisztikánál is, amelyet korábban 22 409 emberöléssel a legvéresebb évnek tekintettek. Csak november hónapban 2212 emberölést regisztráltak Mexikóban. Októberben ez a szám rekordmagas, 2380 – volt.

A drogkartellek leszámolásaitól eddig megkímélt térségek – mint a külföldi turisták körében igen népszerű Baja California Sur szövetségi állam – példa nélküli erőszakhullámot éltek át.

Amióta Felipe Calderón elnök (2006-2012) bevetette a hadsereget a kábítószer-kereskedők elleni háborújába, az erőszak jelentősen megnövekedett Mexikóban.

A mexikói állam katonai művelete során több drogkartell főnökét is letartóztatták, de a lépés a bűnszervezetek feldarabolódásához és az erőszak fokozódásához vezetett az országban – vélik szakértők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?