Putyin köszönetet mondott a CIA-nek terrortámadások megakadályozásáért

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönetet mondott amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak azért az amerikai Központi Hírszerző Szolgálattól (CIA) kapott információért, amely pokolgépes terrortámadásokat segített megakadályozni Szentpéterváron - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata.

A telefonbeszélgetés során, amelyet Putyin kezdeményezett, az orosz elnök elmondta, hogy a CIA-tól kapott információ segített azonosítani, felkutatni és őrizetbe venni a terroristákat. Putyin arra kérte Trumpot, hogy adja át köszönetét a CIA igazgatójának és az amerikai hírszerzés operatív munkatársainak, akik megszerezték ezt az értesülést.

Putyin arról biztosította Trumpot, hogy az orosz szakszolgálatok is készek átadni amerikai kollégáiknak az Egyesült Államok elleni lehetséges fenyegetésekre vonatkozó információkat.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken közölte, hogy Szentpéterváron őrizetbe vették az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet hét követőjét, akik merényleteket készültek elkövetni a Kazanyi székesegyházban és más népes helyszíneken.

Az FSZB információi szerint az egyik gyanúsított december 16-án öngyilkos merényletet készült elkövetni a szentpétervári székesegyházban, a többiek pedig házilagos készítésű robbanószerkezetekkel akartak terrortámadásokat végrehajtani a város sokak által látogatott helyszínein.

A terroristasejt tagjait egy december 13-14-én tartott különleges művelet során vették őrizetbe. Az FSZB jelentős mennyiségű robbanószert, házilagos készítésű robbanószerkezetekhez szükséges elemeket, automata fegyvereket, lőszereket és szélsőséges tartalmú szakirodalmat foglalt le tőlük.

Moszkva és Washington viszonyát erősen lehűtötte, hogy Oroszország állítólag beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztásban. Ennek ügyében, valamint azzal kapcsolatban, hogy volt-e törvénybe ütköző kapcsolat Trump választási stábja és az orosz kormány között, az Egyesült Államokban több vizsgálat is folyik. Ennek döntő szerepe volt abban, hogy nem jött létre hivatalos különtalákozó Trump és Putyin között az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) szervezetének novemberi danangi csúcstalálkozóján.

A két vezető ugyanakkor az elmúlt három nap folyamán immár másodszor lépett kapcsolatba telefonon egymással. A moszkvai idő szerint péntekre virradóra lefolytatott első beszélgetés témája a Koreai-félszigeten kialakult válság rendezése volt. Az orosz és az amerikai elnök között hivatalos kétoldalú személyes megbeszélés eddig csak a G7-csoport júliusi hamburgi csúcstalálkozóján jött létre.

Kapcsolódók

Kimaradt?