Több tucat palesztint vettek őrizetbe Ciszjordániában terrortevékenység és zavargások vádjával

Több tucat palesztint vettek őrizetbe az izraeli biztonsági erők szerdára virradó éjjel Ciszjordániában, köztük Hasszan Juszef sejket, az iszlamista Hamász szervezetének egyik helyi vezetőjét - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.

A biztonságiak közlése szerint az éjjel 32 palesztint fogtak el a megszállt Ciszjordánia különböző részein terrortevékenységben és erőszakos zavargásokban való részvétel gyanújával.

Hasszan Juszef sejket, a Hamász egyik alapítóját és ciszjordániai vezetőjét Rámalláhban vették őrizetbe a Sin Bet belbiztonsági szolgálat emberei. Őt a közelmúltban engedték szabadon bírósági ítélet nélküli, adminisztratív fogságából, miután az utóbbi években többször is letartóztatták.

Juszef a hét elején erőszakos tüntetésekre szólította fel a palesztinokat Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentése ellen. Trump múlt szerdai deklarációja óta naponta tüntetnek a palesztinok Ciszjordániában, s tiltakozásuk általában erőszakos zavargásokká, összecsapásokká fajul az izraeli biztonságiakkal.

A Gázai övezetből az elmúlt héten kétszer is rakétákat lőttek ki Izrael területére, ezek azonban nem okoztak kárt sem anyagiakban, sem emberéletben. Az izraeli légierő válaszcsapásokkal felelt a rakétatámadásokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?