#metoo: viselkedési kódexet fogadott el az amerikai filmakadémia

Viselkedési kódexet fogadott el 8 427 tagja számára az Oscar-díjakat odaítélő amerikai filmakadémia kormányzói testülete – írja az MTI. 

Az Amerikai Filmtudományi és Filmtörténeti Akadémia (AMPAS) ügyvezető igazgatója, Dawn Hudson szerdán e-mailben ismertette a tagokkal az új szabályokat. A The Hollywood Reporter szerint a viselkedési kódex leszögezi, hogy az akadémián

„nincs helye az olyan embernek, aki visszaél státuszával, hatalmával vagy befolyásával oly módon, hogy ezzel megsérti az illendőség szabályait”.

A levél kitér arra is, hogy „ha a testület bármely tagjáról azt állapítja meg a kormányzói testület, hogy megsértette ezeket a szabályokat, vagy tettével foltot ejtett az akadémia becsületén, az ellen a kormányzó testület az alapszabályban meghatározott fegyelmi eljárást – akár felfüggesztést vagy kizárást – indíthat”.

A viselkedési kódexet egy külön erre a célra létrehozott csoport fogalmazta meg David Rubin kormányzó vezetésével, keddi ülésén pedig az egész testület elfogadta. A kódexet majdnem nyolc héttel az után hagyták jóvá, hogy az akadémia kizárta soraiból Harvey Weinstein világhírű hollywoodi filmproducert, akit több tucat nő vádolt meg szexuális zaklatással és erőszakkal.

Weinstein a második, akit a 90 évvel ezelőtt alapított testületből kizártak, viszont az első, akinek szexuális zaklatási ügyek miatt kellett távoznia. Carmine Caridi amerikai színésztől 2004-ben azért vonták meg a tagságot, mert bebizonyosodott, hogy szerzői jogot sértett, amikor egy barátjának odaadott egy filmet, amelyet az feltöltött az internetre.

A levél szerint később jelentik be, milyen eljárás keretében ítélkeznek azok felett, akik megsértik a viselkedési szabályokat.

(Címlapfotó: Angela Weiss/Getty Images

Kapcsolódók

Kimaradt?