Donald Trump Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Trump közölte, hogy „természetesen lesznek nézeteltérések és ellentétek”, miután bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és oda költöztetik át az amerikai nagykövetséget.

„Biztosak vagyunk azonban abban, hogy végül – ahogyan orvosoljuk ezeket az ellentéteket – elérkezünk a nagyobb megértéshez és együttműködéshez” – hangoztatta Trump. Leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a zsidóság, a kereszténység és az iszlám – szent helyének kell maradnia. Trump hozzátette: arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivből Jeruzsálembe.

Trump felszólított mindenkit Jeruzsálem fővárosként történő elismerésére

A Fehér Házban szerdán mondott beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg a döntést.

„Én megteszem” – mondta Donald Trump. Az amerikai elnök nyugalomra szólított, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.

Az amerikai elnök felszólította a világ többi országát, hogy Jeruzsálem fővárosként történő elismerésével kövessék az Egyesült Államok példáját. Az amerikai elnök előző nap már tájékoztatta a nagykövetség átköltöztetésének tervéről Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét, aki figyelmeztette Trumpot, hogy a lépésnek veszélyes következményei lesznek.

Számos arab és európai ország már előzetesen tiltakozását, illetve aggodalmát fejezte ki az amerikai döntés miatt. Jordánia pedig soros elnökként az Arab Liga, továbbá az Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

Netanjahu: Trump bejelentése történelmi jelentőségű

Történelmi jelentőségű Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentése Jeruzsálem elismeréséről Izrael fővárosának, ezt a palesztinokkal kötendő béke-megállapodásnak is tartalmaznia kell – hangsúlyozta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök. Mint mondta, ez fontos lépés a béke irányába.

A zsidó állam miniszterelnöke egyben sürgette a többi országot is, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját, és helyezzék át diplomáciai képviseleteiket Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Naftali Bennett, a diaszpóra ügyeinek miniszter első reagálásában köszönetet mondott Trumpnak, s úgy fogalmazott, ragyogó nap ez a mai a zsidók számára.

Franciaország nem támogatja Trump egyoldalúan hozott döntését

Franciaország nem támogatja Donald Trump amerikai elnök „sajnálatos” és „egyoldalúan” hozott döntését arról, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – közölte szerdán Emmanuel Macron francia elnök.

A francia államfő – más országok vezetőit ismételve – leszögezte: Jeruzsálem státuszát az izraelieknek és palesztinoknak kell tárgyalások útján meghatározniuk. Macron emellett minden érintett felett nyugalomra intett, hangsúlyozta az erőszak elkerülésének fontosságát.

PSZF: Trump döntése „lerombolta” a kétállami megállapodást

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) szerint Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, lerombolta az izraeli-palesztin válság kétállami megállapodását, míg a Hamász palesztin iszlamista szervezet szerint Trump az amerikai érdekekért „megnyitotta a pokol kapuját”.

Mohammed Dahlán veterán palesztin politikus röviddel a Trump-beszéd előtt a Reuters brit hírügynökségnek kijelentette, hogy a palesztinoknak el kell utasítaniuk a jövőbeli béketárgyalásokat és be kell szüntetniük az Izraellel való biztonsági együttműködést.

Török külügyminiszter: Ankara elítéli Trump bejelentését

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át – írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren. Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette.

Recep Tayyip Erdogan török elnök még kedden kijelentette, hogy Törökország Trump döntésének következményeként megszakíthatja diplomáciai kapcsolatait Izraellel.

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államok döntését

Egyiptom elutasítja az Egyesült Államoknak azt a döntését, hogy nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe helyezi át – közölte szerdán a kairói külügyminisztérium. A minisztérium állásfoglaklása szerint az, hogy Donald Trump amerikai elnök elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, nem változtat a város nemzetközileg elismert jogi státuszán.

ENSZ-főtitkár: Csakis közvetlen tárgyalásokon lehet rendezni a státuszt

Csakis Izrael és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalásokon lehet meghatározni Jeruzsálem státuszát – jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár.

„Minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy támogassam az izraeli és palesztin vezetőket annak érdekében, hogy visszatérjenek az érdemi tárgyalásokhoz” – mondta Guterres. Az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő bejelentését követően az ENSZ-főtitkár kijelentette: „nincs alternatíva a kétállami megoldásra, nincsen B-terv”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?