FRISSÍTVE - Igazságügyi törvények: nagyon beszólt Washington Bukarestnek

FRISSÍTVE: A honlapján megjelent állásfoglalásában az amerikai külügyminisztérium felkérte a bukaresti parlamentet, hogy ne fogadja ez az igazságügyi törvényeknek azokat a módosításait, amelyek befolyásolják a korrupcióellenes fellépést, az igazságszolgáltatás függetlenségét, és gyengítik a jogállamot. Cikkünket a pártok reakcióival frissítjük.

A közlemény szerint Washingtont aggasztja, hogy a parlament olyan módosításokat készül elfogadni, amelyek alááshatják a korrupcióellenes küzdelmet. „Az Egyesült Államokat aggodalommal tölti el, hogy Románia olyan törvénytervezeteket elemez, amelyek alááshatják a korrupcióellenes harcot és gyengíthetik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Ezek a törvények, amelyeket eredetileg az igazságügyi minisztérium javasolt, azokat az eredményeket veszélyeztetik, amelyeket Románia az utóbbi években elért az igazságszolgáltatás megerősítése, politikai befolyás alóli kivonása terén" - olvasható az állásfoglalásban.

Az amerikai külügyminisztérium arra kéri a parlamentet, utasítsa el azokat a módosításokat, amelyek gyengítik a jogállamot és veszélyeztetik a korrupcióellenes fellépést – közölte Heather Nauert szóvivő.

Mint ismert, jelenleg a parlamentben egy különbizottság tárgyalja az igazságügyi törvények módosításainak tervezeteit, amelyeket korábban a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) negatívan véleményezett. A módosítások némelyike a bírák és ügyészek szerint is veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét. Vasárnap este tüntetések is voltak Romániában a tervezetek ellen.

FRISSÍTÉS1:  A román parlamentet közvetlenül megszólító közleményre elsőként az igazságszolgáltatás átszervezésével és a büntetőjog alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeinek kiigazításával megbízott parlamenti különbizottság elnöke, Florin Iordache szociáldemokrata képviselő, volt igazságügyi miniszter reagált. A politikus szerint a testület előtt lévő javaslatcsomag egyetlen eleme sem csorbítaná az igazságszolgáltatás függetlenségét és nem lát semmilyen okot arra, hogy a román törvényhozás felhagyjon az igazságszolgáltatás átszervezésével.

FRISSÍTÉS2: Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke üdvözölte a washingtoni állásfoglalást. Szerinte a PSD-ALDE kormánykoalíció politikusai semmibe veszik az ország vállalásait, saját kampányígéreteiket és a román állampolgárok elvárásait is. Az alelnök hangsúlyozta, hogy a korrupcióellenes harc gyengítése, az intézmények bomlasztása nem a román állampolgárok érdekeit védik. Azt is megemlítette, hogy szerinte a koalíció vezetői áthágják az alkotmány előírásait. 

FRISSÍTÉS3: A  Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint a kormánykoalíció egy olyan "bizalmi határvonalat" készül átlépni, amely Romániát még az Amerikai Egyesült Államokhoz és az euro-atlanti szövetségeseihez köti. Dan Barna, az USR elnöke elmondta, ha a kormánypártok vezetőifolytatják háborújukat az igazságügy ellen, akkor teljes mértékben őket fogja terhelni a felelősség, ha Románia elszigetelődik külföldtől és megszakad kapcsolata az EU-val és a NATO-val. Vlad Alexandrescu, az USR alelnöke azt nyilatkozta, hogy a PSD-ALDE megfontolatlan lépései veszélyeztetik Románia történelmi esélyeit. 

FRISSÍTÉS4: Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma úgy fejezi ki magát, ahogy megengedik neki, mondta kedden Tudorel Toader igazságügyi miniszter, hozzátéve, hogy a parlamentet nem akadályozhatják meg a törvényhozásban. "Az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma úgy fejezi ki magát, ahogy megengedik neki. Én is olvastam a közleményt, és két kifejezési irányt fedeztem fel benne. Az első részben kifejezi aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy a törvénycsomag aláásná a korrupcióellenes harcot, gyengítené a román igazságszolgáltatás függetlenségét. Itt egyértelműen az egész javaslatcsomagra utal, amellyel módosítanák az igazságügyi törvényeket" - nyilatkozta Toader. 

Közlése szerint a törvénycsomag most a parlamenti különbizottság előtt van. "Márpedig a parlamentet biztosan nem lehet megakadályozni a törvényhozásban, mert az alkotmány értelmében ez a küldetése, ez a jogköre. A második részben - az én olvasatom szerint - nem a teljes törvénycsomagra tesz utalást, hanem annak bizonyos részeire, amelyek gyengíthetik a jogállamiságot, és veszélyeztethetik a korrupcióellenes harcot" – magyarázta a miniszter.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, reméli, hogy méltányos és alkotmányos törvények születnek, amelyek nem befolyásolják a jogállamiságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. 

Kapcsolódók

Kimaradt?