Egyre kevesebben támogatnák Katalónia függetlenedését

A katalánok mindössze 24 százaléka szeretné, ha a december 21-i helyi parlamenti választásokat követően folytatódna a függetlenségi folyamat - állapította meg a Metroscopia nevű közvélemény-kutató felmérésében, amelyet az El País című napilap közölt hétfőn.

A november 20-a és 22-e között 1800 ember megkérdezésével végzett vizsgálatban a válaszadók 71 százaléka amellett foglalt állást, hogy Katalónia maradjon Spanyolország része a választások után.

A kutatás szerint - amelynek első részét vasárnap tették közzé - ha most lennének a választások, egyaránt 46-46 százalékos támogatást kapna a katalán politikai pártok két nagy blokkja, a függetlenséget támogató Katalán Köztársasági Baloldal (ERC), a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és Nép Egység (CUP), illetve az azt ellenző liberális Állampolgárok (Ciudadanos), a KataláSzocialista Párt és a Néppárt (PP).

Előbbiek közösen ugyan több mandátumhoz jutnának a katalán törvényhozásban, de a 67 képviselői hely nem lenne elég a kormányzóképes többséghez, amelyhez 68 mandátum szükséges a 135 fős katalán parlamentben. A kutatásból kiderült, hogy rendkívül kiélezett küzdelem várható az első helyért: jelenleg az ERC vezet 26,5 százalékos támogatással, de a Ciudadanos már alig valamivel marad el mögötte 25,3 százalékkal.

A liberális középutas párt a legutóbbi, 2015 őszén tartott helyi választásokon a szavazatok 17,9 százalékát szerezte meg. Az ERC-re akkor 39,5 százalék voksolt.

A Metroscopia felmérése 80 százalékot meghaladó választási részvételt jósol, amelyre még nem volt példa a katalán parlamenti választások történetében.

Kapcsolódók

Kimaradt?