FRISSÍTVE - Igazságügyi jelentés: újabb intőt kapott Románia Brüsszeltől

FRISSÍTVE: A romániai igazságszolgáltatást érintő kihívások komoly aggodalomra adnak okot – állapította meg a romániai igazságügy helyzetéről készült, szerdán közzétett éves jelentését összefoglaló közleményében a Európai Bizottság.  Klaus Johannis államfő figyelmeztetésnek, az igazságügyi miniszter elismerésnek tekinti a dokumentumot.

Az Európai Bizottság közölte: még legalább egy évig figyelemmel követi a romániai reformfolyamatokat az úgynevezett együttműködési és értékelési mechanizmus (MCV) keretében. Úgy értékeli ugyanis, hogy történtek ugyan jelentős előrelépések ezen a téren, de Románia még nem teljesítette maradéktalanul az MCV-ben vállalt célkitűzéseket.

„Bizonyos területeken előrelépéseket tapasztaltunk, de még sok a tennivaló. Románia gyakorlatba ültette bizonyos ajánlásainkat, de más ajánlásaink gyakorlatba ültetésében nem ért el elégségesnek mondható eredményeket” – idézte a közlemény Frans Timmermans bel- és igazságügyi biztost, az Európai Bizottság alelnökét. Az uniós biztos arra utalt, hogy a romániai igazságügy helyzetéről készült legutóbbi (2017. januári) jelentésében Brüsszel tizenkét ajánlás teljesítésétől tette függővé az MCV megszűntetését. 

A bizottság jelentése szerint előremutató a közbeszerzések ellenőrzésének rendszere és a korrupció elleni fellépés számos rendelkezése. Az átfogó reformok lendülete ugyanakkor megtorpant, lassítva ezzel a fennmaradó ajánlások teljesítését, ami azt a kockázatot hordozza magában, hogy újra meg kell nyitni az ellenőrzést olyan területeken is, amelyeken a 2017. januári értékelésben már lezártnak tekintették.

Jelentésében az Európai Bizottság arra kéri a romániai döntéshozókat, hogy az igazságügyi törvényeket módosító tervezeteket elfogadásuk előtt véleményeztessék a Velencei Bizottsággal, különös tekintettel a vezető ügyészek kinevezési eljárására. Mint ismert, a kormánypárti politikusok tervezete korlátozná az államfő szerepét az főügyészek kinevezésében és leváltásában.

A jeletést ismertető brüsszeli sajtótájékoztatóján Frasn Timmermans elmondta, a bizottság továbbra is azon a véleményen van, hogy az eddig elért eredményekkel, továbbá az igazságszolgáltatás függetlenségének tiszteletben tartását szem előtt tartó politikai irányítással folytatott együttműködés révén Románia képes lesz teljesíteni az ajánlásokat, és lezárható lesz az uniós mechanizmus a bizottság 2019-ben lejáró mandátumának befejezése előtt.

Az együttműködési és értékelési mechanizmus fenntartása egyébként azért is rossz hír Románia számára, mert több uniós tagállam a felügyeleti eljárás lezárásától tette függővé az ország felvételét a schengeni térségbe. A kormány korábban célul tűzte ki, hogy az EU soros elnökségének átvételéig (2019. januárjáig)  szűnjön meg az igazságszolgáltatás helyzetének brüsszeli monitorozása.

Johannis: a jelentés komoly vészjelzés

Klaus Johannis államfő szerint az Európai Bizottság szerdán közzétett jelentése komoly vészjelzés, amelyet figyelembe kell vennie a kormánynak - tájékoztat az elnöki hivatal közleménye, amely szerint a brüsszeli országjelentés valójában azt állapítja meg, hogy 2017 elvesztegetett év volt az EB által korábban megfogalmazott 12 ajánlás teljesítésében, ha pedig a kormány és a parlament nem változtat az igazságszolgáltatással szembeni magatartásán, Románia visszalép a korrupcióellenes harcban.

Johannis szerint Romániának az igazságszolgáltatás terén tett eddigi erőfeszítéseit olyan politikusok veszélyeztetik, akik nem értik meg, hogy nem saját érdekeik érvényesítésére, hanem a közjó szolgálatára kaptak felhatalmazást. Az államfő leszögezte: minden rendelkezésre álló alkotmányos eszközt fel fog használni a jogállamiság és az igazságszolgáltatás függetlenségének védelmében.

Toader csak a pohár teli felét látja

Az Európai Bizottság által szerdán ismertetett jelentésnek az a következtetése, hogy még az EB jelenlegi mandátuma alatt, azaz 2018 folyamán lezárulhat az Ellenőrzési és Együttműködési Mechanizmus, amelyet az igazságügyi reformfolyamat megfigyelésére hoztak létre - nyilatkozta Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

"A jelentés következtetése pozitív, mégpedig az, hogy Románia képes lesz az MCV követelményeinek eleget tenni az Európai Bizottság jelenlegi mandátuma alatt. (...) A jelentés kiemeli a 2017 januárja óta elért haladást, amely megalapozza a következtetést, miszerint az ország a közeljövőben képes lesz az MCV összes követelményének eleget tenni és így 2018 folyamán megszüntethetik az ellenőrzést. Éppen ezt vállaltuk, hogy 2019 elejéig, amikor Románia átveszi a tanács soros elnökségét, lezárul az MCV" - nyilatkozta sajtóértekezletén Toader. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?