Nemzetközi elfogatóparancsot adnak ki Carles Puigdemont ellen?

Nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte a spanyol központi ügyészség Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kormányának további négy tagja ellen, akik nem jelentek meg csütörtökön a madridi központi büntetőbíróságon. Az öt politikus hétfő óta Brüsszelben tartózkodik. 

Mint korábban írtuk, csütörtökön Madridban két helyszínen kezdődött el a lázadással vádolt katalán politikusok meghallgatása. A katalán parlament elnökségének tagjainak a legfelsőbb bíróságon, a leváltott kormány tagjainak pedig a központi büntetőbíróságon volt jelenésük. Carme Forcadell parlamenti elnöknek és munkatársainak kihallgatását egy héttel elhalasztották, viszont a bíróság elrendelte az érintettek rendőrségi megfigyelését is, ami azonban nem fizikai követést jelent, hanem azt, hogy folyamatosan, bármikor elérhetőnek kell lenniük a hatóságok számára mobiltelefonon a következő egy hétben. 

A központi büntetőbíróságra citált 14 fős katalán kormánynak csak 9 tagja jelent meg Madridban, Carles Puigdemont és négy minisztere hétfő óta Brüsszelben tartózkodik. A leváltott elnök ügyvédjén keresztül jelezte, hogy Belgiumban, vagy akár videokonferencia keretében is hajlandó válaszolni a bíróság kérdéseire, de mindaddig, amig nem kap garanciákat arra, hogy Spanyolországban igazságos eljárásban lenne része, nem hajlandó hazautazni Brüsszelből. 

A barcelonai San Jaume téren, a Palau de la Generalitat előtt csütörtökön délután összegyűlt tömeg azt skandálta, hogy „Puigdemont a mi elnökünk.”

Az ügyvédeken keresztül közvetített ajánlatot elutasította a spanyol ügyészség és nemzetközi elfogatóparancs kiadását kérte a bíróságtól Carles Puigdemont és négy minisztere - Clara Ponsatí, Mertitxell Serret, Antoni Comin és Lluís Puig - ellen. 

Az EFE spanyol állami hírügynökség megkeresésére a belga ügyészség elmondta, amennyiben a katalán politikusok nevére kiállított európai elfogatóparancsot kapnak a spanyol hatóságoktól, akkor „törvényesen járnak el”. 

Kimaradt?