Terrortámadás New Yorkban: nyolcan meghaltak, sok a sérült (percről percre)

Legalább nyolc ember meghalt és tucatnyi megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli. Donald Trump amerikai elnök szigorú határellenőrzést rendelt el. Cikkünk folyamatosan frissül.

  • Biciklisek, gyalogosok közé hajtott egy kisteherautó New Yorkban.
  • A támadásnak nyolc halottja és több mint tizenkét sérültje van.
  • A hatóságok terrortámadásként kezelik a történteket.
  • Az elkövetőt meglőtték, majd kórházba szállították.
  • Donald Trump szigorú határellenőrzést rendelt el.
19:23

Bill De Blasio: nincs terrorfenyegetettség a városban

A hatóságok ismeretei szerint a New Yorkot nem fenyegeti terroveszély - közölte szerdán sajtótájékoztatón Bill De Blasio, a város polgármestere.

„Nem hagyjuk, hogy a terroristák valaha is győzelmet arathassanak. Nem szabad megengedni, hogy vallási alapon különböztessenek meg embereket, egy egész vallás híveit, képviselőit figyeljék meg, ellenőrizzék" - mondta De Blasio. 

A külföldi halálos áldozatokról szólva - akik Németországból, Argentínából, Belgiumból érkezett turisták voltak - a polgármester leszögezte: "mindörökre New York polgárai" maradnak. 

16:32

Fájdalmnak adott hangot Ferenc pápa az elmúlt napok terrorista merényletei miatt

Fájdalmának adott hangot az utóbbi napokban Szomáliában, Afganisztánban és kedden New Yorkban elkövetett terrorista merénylet miatt Ferenc pápa szerdán a Szent Péter téren. 

16:01

Továbbra is nagy a készültség Manhattanban

Továbbra is nagy a rendőri készültség New York Manhattan városrészében - jelentette az M1 aktuális csatorna helyszínen tartózkodó tudósítója szerdán.

A támadásban nyolcan meghaltak és tizenegyen megsebesültek. A halálos áldozatok között öt argentin és egy belga állampolgár van. 

A beszámoló szerint a környéket a rendőrség hermetikusan lezárta, és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai most ismét átvizsgálják a helyszínen a kisteherautót.

Az elkövető sajtóinformációk szerint az interneten folyamatosan böngészte az Iszlám Állam propaganda anyagait. A férfit kétszer lőtte meg a rendőrség, az egyik golyó a hasát érte. Időközben megoperáltak, túl fogja élni a lövést - hangzott el a műsorban.

12:06

Üzbegisztán felajánlotta segítségét

Az ország elnöke azután jelentette be, hogy segítenek az amerikai hatóságoknak, hogy kiderült, a keddi, nyolc halálos áldozatot követelő terrortámadás feltételezett elkövetője üzbég állampolgárságú, és csak 2010 óta élt az Egyesült Államokban - írja a FT.

„Üzbegisztán a maga részéről kész arra, hogy minden erővel és eszközzel segítse a terrorcselekmény kivizsgálását” - mondta Shavkat Mirziyoyev szóvivője az orosz Interfax hírügynökségnek. „Semmi sem igazolhat egy ilyen kegyetlen bűncselekményt. Határozottan elítéljük az extrémizmus és a terrorizmus minden formáját és megnyilvánulását.” (444.hu)

11:31

Klaus Johannis elítélte a terrortámadást

Elítélte szerdán a román államfő a New York-i terrortámadást, hangsúlyozva, hogy Románia teljes mértékben szolidáris az Amerikai Egyesült Államokkal. A frankofón nők konferenciáján felszólaló Klaus Johannis Románia és a román nép nevében részvétét nyilvánította az elhunytak hozzátartozóinak és mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. 

"Románia a legmélyebb együttérzését fejezi ki stratégiai partnerünkkel, az Amerikai Egyesült Államokkal ezekben a nehéz percekben, és ismét kifejezi arra irányuló elköteleződését, hogy az USA-val együtt, minden lehetséges eszköz bevetésével lépjen fel a terrorizmus ellen, amelyet semmi nem tehet indokolttá" - mondta az államfő. (Agerpres)

09:22

Trump szigorú határellenőrzést rendelt el

"Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!" - szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök. Kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését.

Trump bejegyzésében azt írta: "elég volt!". A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben. Ebben "egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról" írt.

09:02

Öt argentin állampolgár a halottak között

Argentína New York-i konzulátusa közölte: öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban. Magyar és román áldozatokról nincsenek hírek. (MTI)

08:57

Újabb részletek az elkövetőről

Az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta - a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében - már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették. (MTI)

08:41

Egyedül támadott a muszlim terrorista

Nincs bizonyíték szélesebb körű összeesküvésre, a feltételezett elkövető egyedül cselekedett - jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam kormányzója a keddi gázolásos terrorcselekménnyel kapcsolatban. „Ezek egy magányos elkövetőnek a tettei, aki fájdalmat, sérüléseket, talán halálosat akart okozni” – fogalmazott.

 

08:10

Üzbegisztáni az elkövető

Az amerikai sajtó értesülése szerint annyit máris is tudni az elkövetőről, hogy Üzbegisztánból származik és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. Lakhelye a floridai Tampában van. Neve: Sayfullo Saipov. A CNN hírtévé értesülése szerint a támadó azt állította, hogy az Iszlám Állam nevében cselekedett. (MTI)

07:58

Bérelt teherautót vezetett

James O’ Neill New York-i rendőrfőnök arról számolt be, hogy az elkövető kedd délután 15 óra öt perckor hajtott be a Manhattan délnyugati részén lévő kerékpárútra, festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával felfegyverezve. Bicikliseket és gyalogosokat gázolt el, majd teherautója egy iskolabusznak ütközött, amelyben két gyerek és két felnőtt megsérült. A rendőrfőnök azt mondta, hogy az elkövető egy bérelt teherautót vezetett. 

A rendőrség azt egyelőre nem közölte, hogy hol vette bérbe. A támadást követően bicikli roncsok terítették be a kerékpárutat. Hat ember a helyszínen életét vesztette, ketten a kórházba szállítást követően haltak meg – tette hozzá O’ Neill.  

07:50

Nyolcan meghaltak, sok a sérült

Legalább nyolc ember meghalt és tucatnyi megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?