BRÉKING: Barcelonában kikiáltották a Katalán Köztársaságot

A független Katalán Köztársaság mellett döntöttek Barcelonában a pénteki titkos szavazáson. A labda ezután Madrid térfelén pattog.

10 nemmel, 2 tartózkodással és a szükséges 68 fölötti 70 igennel megszavazták a független Katalán Köztársaságot.

Mint azt korábban megírtuk, míg Madridban a szenátus plénuma a katalán autonómia felfüggesztését jelentő 155 cikkely alkalmazásáról szavaz, Barcelonában két kormánypárt a Katalán Köztársaság kikiáltásáról szóló határozat-tervezetet iktatott a parlamentben.

A katalán függetlenséget ellenző ellenzéki pártok elhagyták a barcelonai parlament plenáris termét, azonban egyre növekvő tömeg várta a parlament előtti téren a függetlenség kikiáltását.

Az MTI azt írja, az ellenzéki Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középutas párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le. A baloldali Catalunya Sí Que Es Pot (Katalónia, igen, lehetséges) párt ugyan részt vett a voksolásban, de képviselőinek többsége felmutatta a nem feliratot tartalmazó papírt mielőtt leadta szavazatát.

A voksolás előtt Carme Forcadell házelnök felolvasta a javaslatot, amelyet a kormányzó Junts lep Sí (Együtt az Igenért) pártszövetség és Népi Egység (CUP) párt politikusai nyújtottak be, és amelyről nem tartott vitát a parlament. Ebben az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy "a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam". Tartalma nagyrészt megegyezik azzal a függetlenségi nyilatkozattal, amelyet október 10-én szakadár katalán képviselők már aláírtak a parlamentben, de végrehajtását a katalán elnök felfüggesztette, és párbeszédre szólította fel Madridot.

Korábban megszavazta a spanyol parlament felsőházának eseti bizottsága azt a intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. Az elfogadott intézkedésről pénteken tart vitát és szavazást a szenátus plenáris ülésén.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?