Sógor Csaba a montreali magyar közösséggel ünnepelte október 23-át

„Úgy lehetünk ma méltók az ’56-os hősök emlékéhez, ha le tudjuk győzni kishitűségünket, önzésünket, és képesek vagyunk nem csupán együtt ünnepelni, de együtt cselekedni is azért, hogy a világban bárhol is éljünk, megmaradjunk magyarnak és szabad embernek” – így fogalmazott beszédében Sógor Csaba, aki vasárnap a montreáli magyar közösséggel ünnepelte október 23-át.

Kanadába látogatott Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő a hétvégén, ahol a montreáli magyar közösség több rendezvényén is részt vett. György Attila lelkész meghívására szombaton megnyitotta a helyi református gyülekezet adománygyűjtő vacsoráját. A Montreáli Magyar Bizottság elnökének, Kelemen Tibornak a felkérésére pedig vasárnap a montreáli katolikus templom dísztermében megszervezett 56-os megemlékezés ünnepi szónoka volt.

„Királyi örökséget hagytak ránk, amelyet ki kell érdemelnünk, a szabadságot, amelyet ők nem nyertek el, de egyetlen nap alatt visszaadtak nekünk” – az erdélyi képviselő Albert Camus francia író szavaival indította ünnepi beszédét. Arra emlékeztetett, hogy a magyarság egy emberként lázadt fel az elnyomói ellen, mint ahogyan tette ezt számtalanszor a történelem során. „Mint minden forradalom, így ’56 is az egyéni döntések eredménye: a vezetőké, de ugyanúgy az ismeretlen harcosoké, a munkásoké, a diákoké és az élelmet hozó parasztoké is. Előttük tisztelgünk a mai napon” – mondta.

Sógor Csaba hangsúlyozta: gyakran ma is egyéni döntéseken múlik a sorsunk, vagy akár egy közösség élete is. „Forradalom és változás ma is csak ott lehet, ahol van áldozatvállalás is, ahol le tudunk mondani egyéni érdekeinkről, és a közösség javát, hasznát helyezzük előtérbe. Áldozatvállalás kell ahhoz, hogy itt, a diaszpórában megőrizhessék anyanyelvüket és magyarságukat, de ahhoz is, hogy bárhol legyünk magyarként e világban, becsülettel helyt tudjunk állni a hétköznapi munkában és küzdelemben is” – mondta Sógor Csaba ünnepi beszédében. 

Kimaradt?