Bizalmas jelentés: a NATO nem tudná megvédeni Romániát egy orosz támadástól

A NATO képtelen lenne visszaverni a kelet-európai országok ellen irányuló esetleges orosz katonai támadást – derül ki a Der Spiegel birtokába került bizalmas jelentésből.

A német kap által idézett belső dokumentum szerint a hidegháború óta eltelt időszakban „elsorvadt” az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének az a képessége, hogy logisztikai támogatást nyújtson a gyorsan érkező katonai erősítéseknek az európai parancsnokság (SACEUR) területén.

„Nincs garancia arra, hogy NATO többnemzetiségű gyorsreagálású hadereje (NRF) vissza tud verni egy orosz katonai támadást” – olvasható a "Jelentés a szövetség megerősített elrettentési- és védelmi képességeiről" címet viselő dokumentumban, amelyet hamarosan megvitatnak majd a NATO-tagállamok védelmi miniszterei.

A német lap szerint a NATO sebezhetősége elsősorban a balti és skandináv államokat tölti el félelemmel. „Tudjuk, hogy korszerűsítenünk kell a szövetséget és az európai parancsnokságát” – kommentálta kiszivárgott jelentést Ine Eriksen Soreide norvég védelmi miniszter.

A NATO szóvivője, Oana Lungescu nem kívánta kommentálni a dokumentumban foglaltakat, csak annyit jegyzett meg, hogy „a szövetség katonai évtizedek óta nem volt annyira felkészült és reakciókész, mint most”.

A Der Spiegel emlékeztet: NATO és Oroszország viszonya rendkívül megromlott, elsősorban Krím annektálása óta. A katonai szövetség kelet-európai tagjai – köztük Románia és Lengyelország  – az ukrajnai konfliktus miatt fenyegetve érzi magát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?