Szexbotrány körvonalazódik Franciaországban

Miközben a francia rendőrség pénteken a Twitteren kérte a szexuális zaklatások és támadások áldozatait arra, hogy tegyenek minden esetben bejelentést, több politikust és közéleti embert is megvádoltak az állítólagos áldozataik.

Ariane Fornia írónő, Eric Besson volt miniszter lánya a blogján vádolta meg Pierre Joxe ismert baloldali politikust - aki az 1980-as és 90-es években ipari, védelmi és belügyminiszter is volt, majd az alkotmánytanács tagja volt 2010-ig -, hogy 2010 tavaszán szexuálisan bántalmazta a párizsi Bastille Operában. A politikus tagadja a vádakat.

Az írónő a blogján írta le a történetét annak az internetes kampánynak a részeként, amelyben nők százezrei emeltek szót Franciaországban a közösségi oldalakon a szexualitás zaklatás és erőszak témájában Harvey Weinstein amerikai filmproducer botránya óta.

"Egy idős úr ül a jobbomon. Az előadás kezdődik. Tíz perccel később az idős úr a combomra teszi a kezét" - írta az írónő, hozzátéve, hogy többször is eltolta magától a férfi kezét, aki később felemelte a szoknyáját és a lábai közé helyezte a kezét. "Határozottabban lököm el a kezét és csukott szájjal, elfojtottan felsikoltotok. Mindenki engem néz. Abbahagyja. Tíz perccel később újrakezdi. A körmeimet a kezébe vájom. Csendes, groteszk harc a Bastille Opera közepén" - fogalmazott az írónő, aki a L,Express című hetilapnak meg is nevezte a bántalmazót.

A 82 éves visszavonult politikus a francia hírügynökségnek azt mondta, hogy "a jövő héten írásban reagál a vádakra, miután időt szán az ügy tartalmának és következményeinek elemzésére".

Más ügyek is terítékre kerültek

Egy másik politikust, Christophe Arend-t, a kormánypárt, a Köztársaság lendületben (LREM) képviselőjét korábbi parlamenti asszisztense a France Info hírrádióban szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg, és emiatt feljelentést is tett ellene.

A 29 éves nő azt állítja, hogy a képviselő megfogta a melleit és heteken át szexista megjegyzésekkel zaklatta. Christophe Arend tagadja a vádakat és ügyvédje jelezte: rágalmazás miatt feljelentést tett. A kormánypárt közleményben jelezte, hogy a képviselőt megilleti az ártatlanság vélelme, ezért egyelőre megtarthatja a képviselői helyét. A párt ugyanakkor belső vizsgálatot rendelt el, amelynek keretében meghallgatják a megvádolt képviselő közvetlen munkatársait.

Gilbert Cuzou, a Párizs környéki Ile-de-France régió tanácsnak egyik képviselője ellen két nő tett feljelentést szexuális bántalmazás miatt, az ügyben a párizsi ügyészség előzetes vizsgálatot indított. A politikus tagadja a vádakat, jelezte, hogy rágalmazás miatt feljelentést tett, de a vizsgálatban együttműködik a hatóságokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?