Így értékelt az EU-csúcs után Klaus Johannis

Pozitív üzenetet fogalmaztak meg az Európai Unió vezetői a brüsszeli csúcstalálkozón, eltökélt szándékuk „jobbá, emberközelibbé” tenni az EU-t - nyilatkozta pénteken Klaus Johannis államfő.

„A két nap után pozitív üzenetet fogalmazhatunk meg. Összefogva, eltökélten, optimistán megyünk tovább, bízva abban, hogy sikerül jobbá, emberközelibbé tenni az EU-t” – mondta Johannis, hozzátéve, hogy pénteken az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által a következő két évre összeállított munkatervről tárgyaltak.

Az elnök közölte, a csúcstalálkozón részt vevő többi tagországhoz hasonlóan Románia is úgy döntött, hogy támogatja az iráni nukleáris megállapodást. „Amint tudják, van egy nemzetközi szintű vita a téma kapcsán. Mi, az Európai Unió úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban is támogatjuk az Iránnal kötött nukleáris megállapodást” – mondta. 

Nem tartható a Brexit ütemterve

Az elnök ugyanakkor közölte, a pénteki nap folyamán tartott egyeztetésen az Egyesült Királyság uniós kilépése (Brexit) után bennmaradó huszonhét tagország vezetői megállapították, hogy bár történt előrelépés a Nagy-Britannia kiválásának feltételeiről szóló egyeztetéseken, ez nem megfelelő mértékű ahhoz, hogy továbblépjenek a második tárgyalási szakaszra. „Ez nem ok a pesszimizmusra, voltak tárgyalások, közeledtek az álláspontok, de nem olyan mértékben, hogy tovább tudjunk lépni. A tárgyalások folytatódnak, és reméljük, hogy a decemberi EU-csúcsig teljesülnek a feltételek a továbblépéshez” – fogalmazott Johannis. Az államfő hozzátette, mindenki számára nyilvánvaló, hogy a brit kilépés eredetileg megszabott ütemterve nem tartható. „Nem léphetünk át a kényes kérdéseken egy ütemterv kedvéért" - mondta.

Johannis arról is beszámolt, hogy az egyik csütörtöki munkaülés témája a migráció volt. „Ez volt az első pozitív, bizakodó hangvételű egyeztetés ebben a témában. Jó eredményeket sikerült elérnünk, minden útvonalon jelentősen csökkent a migrációs nyomás. Ez egyrészt az Európai Unió, másrészt bizonyos tagállamok által tett erőfeszítések eredménye. Olaszország például sokat dolgozott ezen, és szép eredményeket ért el" - mutatott rá az államfő. 

Klaus Johannis részt vett csütörtökön és pénteken az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek Brüsszelben tartott, kétnapos csúcstalálkozóján. Az ülésen a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások és a migráció témáján kívül szó volt az EU biztonság- és védelmi politikájáról, valamint az EU és Törökország közötti kapcsolatokról is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?