EU-csúcs: Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kötelezettségvállalásait

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait, a bennmaradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az uniós tagországok kétnapos csúcstalálkozóján, miközben a bennmaradó 27 tagállam külön egyeztetett a kilépési tárgyalások állásáról.

A brit miniszterelnök sajtótájékoztatóján aláhúzta, a tanácskozáson egyértelművé tette, hogy nincs veszélyben az uniós költségvetési terv. Hozzátette azonban, hogy a Brexittel kapcsolatos „számlának” a végső megállapodás részét kell képeznie. May előremutatónak nevezte a Brexit előrehaladásáról folytatott tárgyalásokat, noha megjegyezte, még sok részlet megbeszélése maradt hátra, és szoros együttműködésre van szükség. Aláhúzta, Nagy-Britannia 2019-ben esedékes kilépését követően is szoros és baráti együttműködésre törekszik az Európai Unióval értékei és érdekei mentén. Közösen néz szembe az Európát fenyegető migrációs és biztonsági kihívásokkal. Reményét fejezte ki, hogy mindkét fél számára kielégítő megállapodás születik a tárgyalások következő szakaszaiban.

Elmondta, mindkét fél számára fontos, hogy az unió területén élő brit állampolgárok jogai ugyanúgy megmaradjanak, mint a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgároké. Az állampolgárok jogainak biztosítása a tárgyalások legfontosabb témái közé tartozik London számára is, ugyanis az uniós polgárok nagyban hozzájárultak és járulnak hozzá ma is a szigetország jólétéhez és London azt szeretné, hogy ezek a családok továbbra is ottmaradjanak - tette hozzá.

A brit miniszterelnök elmondta azt is, egyetértés volt az uniós vezetőkkel abban, hogy a Brexit után sajátos megoldásokra lesz szükség Észak-Írország számára, ahol az Európai Unió külső határa húzódik majd. Nem kerülhet semmilyen fizikai akadály a határokra és a polgárok szabad mozgását továbbra is biztosítani kell - húzta alá a brit kormányfő.

Ezzel szinte egy időben döntöttek a bennmaradó 27 tagállam vezetői arról, hogy egyelőre nem sikerült elégséges haladást elérni a kiválás három legfontosabb kérdéséről, az ír határról, az állampolgárok jogairól és a pénzügyi kötelezettségekről, ezért egyelőre nem lehet tovább lépni a tárgyalásokon. A bennmaradók úgy döntöttek, hogy megkezdik a továbblépés "belső előkészítését", és a decemberi EU-csúcson visszatérnek a témára.

Tusk: túlzóak a Brexit-tárgyalások megfenekéléséről szóló hírek. Túlzóak azok a jelentések, amelyek szerint holtpontra jutottak az Egyesült Királyság uniós kilépésének feltételeiről szóló tárgyalások - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után. Az ülést lezáró sajtótájékoztatóján Tusk reményét fejezte ki, hogy a decemberi EU-csúcson már sikerül továbblépni a jövőbeli kapcsolatok kérdését érintő második tárgyalási szakaszra. „Bár nem sikerült elegendő előrelépést elérni, ez nem jelenti azt, hogy egyáltalán ne történt volna haladás" - mondta.

Kimaradt?