Földi pokolban élnek a rohingja menekültgyerekek

Földi pokolban élnek azok a rohingja gyerekek, akik menekülni kényszerültek a mianmari hadsereg Arakán államban zajló műveletei elől, és most túlzsúfolt, piszkos bangladesi menekülttáborokban élnek - írja pénteken közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF).

Augusztus 25. óta csaknem 600 ezer muszlim vallású rohingja menekült el Arakánból, 58 százalékuk gyerek. A jelentést jegyző Simon Ingram szerint ötből egy kiskorú súlyosan alultáplált. "Sok, Bangladesben élő rohingja gyerek olyan borzalmaknak volt tanúja Mianmarban, amilyeneket egy gyereknek sohasem volna szabad látnia, és mindannyijukat elképzelhetetlen veszteségek érték" - írta közleményében Anthony Lake, az UNICEF igazgatója.

Ingram figyelmeztetett, hogy az emberkereskedők visszaélhetnek a menekültgyerekek sebezhetőségével. "Ezek a gyerekek annyira elhagyatottnak, annyira elszigeteltnek érzik magukat, ráadásul nincsenek eszközeik a támogatás vagy segítség felkutatására" - mondta a jelentés szerzője egy genfi sajtótájékoztatón.

Az UNICEF tanulmányában szívfacsaró gyerekrajzok is szerepelnek helikopterről tüzelő, zöld ruhás férfiakról és vérben úszó emberekről.

A buddhista többségű Mianmar hadserege augusztus végén tisztogató műveletekbe kezdett Arakán államban rohingja felkelők összehangolt támadását követően. Az ENSZ emberi jogi főbiztosa etnikai tisztogatással vádolta meg a mianmari kormányt, amely tagadta a túlkapásokat.

Hétfőn Genfben adománygyűjtő konferenciát tartanak a rohingják megsegítésére; az ENSZ és segélyszervezetek szerint 434 millió dollárra (körülbelül 113 milliárd forintra) lenne szükség. Ebből tiszta vizet, élelmet, szállást, higiéniai eszközöket és a járványmegelőzés jegyében oltóanyagokat biztosítanának a bangladesi rohingja menekülttáborok lakóinak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?