Kurdok elleni sikerekről számolnak be az iraki erők

Sikerekről számoltak be hétfő reggel az iraki erők a kurdok elleni harcban Kirkuk tartományból: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergától, például egy földgázterminált és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre.

Az iraki erők „folytatják az előrenyomulást” – olvasható az iraki egyesített hadműveleti parancsokság reggeli közleményében, majd arról adtak ki közleményt, hogy elfoglalták a kirkuki repülőteret. Iraki katonai parancsnokok úgy nyilatkoztak a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak „biztonságossá tenni annak környékét”, a városban a helyi rendőrségre bízzák a rend fenntartását, ezért utasították a rendőröket, hogy azonnal menjenek állomáshelyükre.

A kurd erők szóvivője megerősítette, hogy az irakiak „több ágon, jelentős” támadást indítottak ellenük az éjjel Kirkuk város elfoglalására. Elismerte, hogy elvesztették az említett földgázterminál (Északi Földgáztársaság) és az ipari park feletti ellenőrzést, de hozzátette, hogy szétlőtték az irakiak legalább öt Humvee típusú páncélozott járművét és egy vagy két harckocsiját. Az emberveszteségről nem közölt számokat. Az iraki erők „felégettek sok házat és megöltek sok embert” Toz Hormato és Dakuk falvakban, Kirkuktól délre – tette hozzá.

Ajub Juszuf Szaid kurd vezérőrnagy viszont azt állította az AP hírügynökség szerint, hogy az irakiak nem tudták őket visszavonulásra kényszeríteni sehonnan, tartják harcállásaikat a repülőtérnél is. Ő is elismerte azonban, hogy vannak emberveszteségeik, de számot nem mondott.

Bár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki kurd autonóm területnek, ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást. Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket.

Kirkuk kormányzóság bizonyos térségeit az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettől foglalták el a kurdok, és bagdadi nyomásra sem hajlandók megválni tőlük. Bagdad pénteken ultimátumot adott Erbílnek: hat követelést megfogalmazó listát terjesztett elő, teljesítésükre pedig helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óráig adott időt. Egyebek között azt követelték, hogy a kurd hatóságok adják át az iraki kormányerőknek a kirkuki repülőtér, a K-1 nevű légi bázis és a kormányzóság összes olajmezője fölötti ellenőrzést, és szolgáltassák be az IÁ-tól szerzett hadizsákmányt.

Az iraki autonóm kurdisztáni régió vezetése a múlt pénteken mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?