Az amerikaiak többsége szerint Trump retorikája rontott az észak-koreai helyzeten

Az amerikaiak kétharmada úgy gondolja, hogy Donald Trump amerikai elnök harcias retorikája rontott a helyzeten az észak-koreai konfliktusban - derül ki egy szerdán bemutatott felmérés adataiból.

Az AP amerikai hírügynökség és a NORC közvélemény-kutató központ felmérése szerint 65 százalék véli úgy, hogy ártottak a helyzetnek Trump szócsatái a phenjani vezetéssel; 45 százalék szerint súlyosan. Mindössze 8 százalék gondolja azt, hogy Trump javított a helyzeten.

A felmérésben 1150 embert kérdeztek meg szeptember 28. és október 2. között, nem sokkal az után, hogy Trump kis rakétás embernek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai diktátort, és szükség esetén Észak-Korea teljes megsemmisítését helyezte kilátásba, Kim pedig eszement szenilis amerikai vénembernek nevezte Trumpot.

A válaszadók 75 százaléka úgy ítélte meg, hogy Phenjan megnyilatkozásai is rontottak a helyzeten. A megkérdezettek kétharmada nyilatkozott úgy, hogy rendkívüli módon aggódik Észak-Korea nukleáris fegyverkezése miatt.

Washington és Phenjan között az után indult meg a totális verbális hadviselés, hogy Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki, majd szeptember elején minden korábbinál nagyobb kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és rakétacsapással fenyegette meg az Egyesült Államokhoz tartozó, csendes-óceáni Guam szigetét.

Kapcsolódók

Kimaradt?