Rengeteg gyerek halt meg világszerte tavaly fegyveres konfliktusokban

Több mint nyolcezer gyerek halt meg vagy sebesült meg fegyveres konfliktusokban tavaly világszerte az ENSZ csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentése szerint.

Afganisztánban 3512 gyerek esett áldozatul a fegyveres viszálynak, a tavalyelőtti évhez képest negyedével emelkedett a számuk. Jemenben 1340, Szíriában 1299 gyerek lelte halálát vagy sebesült meg a polgárháborúban.

Az ENSZ-jelentés kitér arra, hogy gyerekek százait verbuválták katonáknak, Szomáliában és Szíriában ráadásul több mint kétszeresére nőtt az ilyen esetek száma.

Felkerült az ENSZ feketelistájára a Szaúd-Arábia vezette arab koalíció is, amely a világszervezet adatai szerint legalább 683 gyereket ölt és sebesített meg 2016-ban, iskolákat és kórházakat is ért támadásai során a jemeni polgárháborúban. Az arab koalíció tavaly is felkerült a listára, de az akkori ENSZ-titkár, Ban Ki Mun később eltávolította onnan Szaúd-Arábia nyomására.

Antonio Guterres hivatalban lévő ENSZ-főtitkár elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy gyerekek halnak meg fegyveres viszályokban. Felszólította a katonai konfliktusok résztvevőit, hogy jobban oltalmazzák őket.

Kapcsolódók

Kimaradt?