Carles Puigdemont szerint a király csalódást okozott sok katalánnak

Csalódást okozott sok katalánnak – ezt üzente VI. Fülöp spanyol királynak Carles Puigdemont katalán elnök szerdai esti televíziós beszédében.

A politikus szerint az uralkodótól azt várták, hogy párbeszédre és egyetértésre szólít fel, ehelyett azonban „magáévá tette a spanyol kormány retorikáját és politikáját”, nem töltötte be azt a moderátorszerepet, amelyre az alkotmány kötelezi.

VI. Fülöp kedd este intézett rendkívüli televíziós beszédet a nemzethez, amelyben kijelentette: a katalán kormány „ismétlődően, tudatosan és szándékosan” megsértette a törvényeket, aláásta a harmóniát és az együttélést a katalán társadalomban.

„A király szándékosan figyelmen kívül hagyta katalánok millióit, akik nem úgy gondolkodnak, mint ők” és azokat a katalánokat, akik rendőri erőszak áldozatai lettek – mondta az elnök.

Carles Puigdemont beszédének nagy részét katalánul mondta, de néhány mondatban spanyolul szólt azokhoz a spanyolokhoz, akik ezekben a napokban barátságukat, szolidaritásukat fejezték ki feléjük.

„Csak egy nép vagyunk, amely szereti a nyelvet, amelyen beszél”, amelynek nincs semmiféle gondja a különböző nemzetiségekkel, kultúrákkal, „amely továbbra is hozzá akar járulni a spanyol állam fejlődéséhez és soha nem fog lemondani arról a hatalmas gazdagságról, amit a sokféleség képvisel” – hangsúlyozta.

Mint mondta, folytatják az állampolgárok akarata által demokratikusan kijelölt utat, a vasárnapi népszavazás eredményét végrehatják. „Ma közelebb vagyunk történelmi vágyunkhoz mint tegnap” – fogalmazott, hozzátéve, hogy garantálja, nem mondanak le a békéről.

A katalán elnök azt is mondta: nyitott a párbeszédre, kész elfogadni a közvetítést, amelyre több ajánlatot is kaptak, de egyre sem érkezett pozitív válasz a központi kormány részéről. „Súlyos felelőtlenség lenne nem megérteni” ezeket a felhívásokat az országon belül és kívül – jelentette ki Carles Puigdemont.

„A törvényen kívül nincs demokrácia” – válaszolt a politikus nyilatkozatára Soraya Sáenz de Santamaría spanyol miniszterelnök-helyettes, aki szerint a király üzenete a katalánok többsége számára „gyógyírként hatott” annyi nyugtalanság és bizonytalanság közepette. Arcpirítónak nevezte, hogy épp a katalán elnök emlékezteti a királyt alkotmányos kötelezettségeire, miközben ő megfeledkezett a sajátjairól.

Madrid nem tárgyal

Madrid nem fog az általa törvénytelennek tartott katalán függetlenségi népszavazás eredményéről tárgyalni – közölte szerda este a Mariano Rajoy kormányfő hivatala. „A kormány nem fog semmi illegálisról tárgyalni és nem hagyja magát zsarolni sem” – hangzott el a közlésben.

A közlemény szerint tárgyalásokra akkor lesz lehetőség, amikor Carles Puigdemont katalán elnök feladja függetlenségi törekvéseit. Kiemelte: amennyiben Puigdemont közvetítést vagy párbeszédet szeretne folytatni a központi kormánnyal a régió jövőjéről, úgy előszőr vissza kell térnie a törvényesség útjára.

A spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, ezért törvénytelen népszavazásnak egyelőre eddig csak előzetes eredményeit közölték, eszerint a választásra jogosultak 42,3 százaléka vett részt a referendumon, összesen 2,26 millióan, akiknek 90 százaléka, 2,02 millió ember támogatta az elszakadást Spanyolországtól.

Kapcsolódók

Kimaradt?