Madrid zendüléssel vádolja a katalán rendőrség parancsnokát

Zendülés bűncselekményével kapcsolatban kell vallomást tennie a katalán rendőrfőnöknek a spanyol központi büntetőbíróságon - derül ki a szerdán közzétett idézésből.

Josep Lluis Traperót a katalán kormány gazdasági tanácsosának barcelonai hivatalánál szeptember 20-án lezajlott tüntetés miatt hallgatják meg.

A spanyol csendőrség aznap nagyszabású akciót indított, hogy megakadályozza a függetlenségi népszavazást, amelyet az alkotmánybíróság illegálisnak mondott ki: 41 helyen tartottak házkutatást, 14 magas rangú katalán tisztviselőt vettek őrizetbe. A gazdasági tanácsos hivatala előtt már reggel tiltakozók tömege gyűlt össze, akik egészen másnap hajnalig ottmaradtak, súlyosan megrongáltak három csendőrautót. A tüntetők megpróbáltak behatolni az épületbe, és a csendőrök órákig odabent ragadtak. A csendőrség - állítása szerint - segítséget kért a katalán rendőrségtől, akik ezt azonban csak többszöri kérésre, és sokára teljesítették.

A bíróság zendülés bűncselekményének gyanújával indított eljárást az ügyben, és beidézte Jordi Sánchezt, a Katalán Nemzetgyűlés (ANC) valamint Jordi Cuixartot, az Ómnium Cultural nevű civil politikai szervezet vezetőit is, mert a tüntetést ők szervezték és koordinálták.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?