• 2018. július 18., szerda
  Frigyes
 • 17°
  Kolozsvár
  • 16°
   Csíkszereda
  • 18°
   Székelyudvarhely
  • 14°
   Gyergyószentmiklós
  • 18°
   Székelykeresztúr
  • 17°
   Kovászna
  • 17°
   Kézdivásárhely
  • 16°
   Barót
  • 14°
   Sepsiszentgyörgy
  • 20°
   Arad
  • 17°
   Gyulafehérvár
  • 18°
   Nagyvárad
  • 14°
   Beszterce
  • 16°
   Déva
  • 18°
   Nagybánya
  • 17°
   Marosvásárhely
  • 18°
   Zilah
  • 18°
   Szatmár
  • 16°
   Nagyszeben
  • 20°
   Temesvár
  • 14°
   Brassó
  • 20°
   Bukarest
 • 1 EUR = 4.6572 LEI
  • 1 USD = 3.9685 LEI
  • 1 GBP = 5.2603 LEI
  • 100 HUF = 1.4421 LEI

Hivatalos: romániai sérültje is van az USA története legvéresebb tömeglövöldözésének


-A A+

Egy román állampolgár is megsérült a Las Vegas-i fegyveres támadásban – erősítette meg hétfő esti közleményében a bukaresti külügyminisztérium. A férfit kórházba szállították, kezelés alatt áll, és amint állapota megengedi, a Las Vegas-i román tiszteletbeli konzul meg fogja látogatni – közölte a külügy. A 24 éves fiatalember az Egyesült Államokban történt eddigi legvéresebb tömegmészárlásában sérült meg. A 64 éves amerikai férfi által elkövetett gépfegyveres támadás indítékai még mindig nem ismertek.

Helyi idő szerint hétfő kora estére 59-re nőtt a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak száma. A tömegmészárlás egy countryfesztiválon történt, amelyen mintegy 22 ezren vettek részt. Jelenleg 527 sebesültet kórházakban ápolnak. Sok halálos áldozatot még mindig nem sikerült azonosítani.

Az amerikai televíziók mindegyikében a halálos áldozatok képeit mutatják be és családtagok, ismerősök segítségével elevenítik fel életüket: vannak köztük fiatalok, középkorúak és nagymamák, nők és férfiak, ápolónő, egyetemi jégkorong-csapat edzője, tanár, szolgálaton kívüli rendőr. Az ABC és a CNN televíziók helyszínről tudósító riporterei a kórházakban ápoltak közül kerestek fel néhányat.

A román állampolgárságú sérültet, Luca Iclodeant időközben megműtötték. A 24 éves fiatalembernek mindkét tüdejét átfúrta egy golyó. Anyja abban a hotelben dolgozik, ahonnan a támadó lőni kezdett a tömegbe. A nő szerint a sebészeti beavatkozás sikeres volt, de a fia továbbra is lélegeztető géphez van kötve. Amúgy eszméleténél van, de beszélni nem tud.

Szemtanúk a történtekről

A támadó helyi idő szerint vasárnap este 22:30-kor a Las Vegas Stripen található Mandala Day Casinóból lőtt bele egy szabadtéri koncert közönségébe. A kaszinóval szemben éppen a Route 91 Harvest nevű zenei fesztivál keretében Jason Aldean koncertjét tartották. Amikor a zenész és a közönség meghallották a lövéseket, előbbi lerohant a színpadról, a kitörő pánikban az emberek egymást taposva menekültek, és próbáltak fedezéket keresni.

Jack Owen countryénekes a színpad mellett állt, amikor elkezdődött a lövöldözés: először azt hitte, a show részéhez tartozó pirotechnikai trükkökről van szó. "Aztán észrevettem, hogy embereket lőnek le, és kitört a káosz. Még egyáltalán nem dolgoztuk fel. Olyan volt, mint egy rossz film" – idézte fel a történteket.

A texasi Didier Perez és barátja éppen egy másik rendezvényről sétált az Excalibur hotel felé, amikor meglátták a síró és egymást ölelő, sokkos állapotban lévő embereket. Azt mondták, egy country koncerten voltak, amikor valaki lövöldözni kezdett. „Ekkor láttam meg, hogy véresek. Azt hitték, hogy van egy másik támadó is, ezért mindenki a hotel felé rohant, azután is, hogy kiderült, csak téves riasztás volt. Nem múlt el a tömeghisztéria" – mesélte az NBC-nek.

A rendőrség lezárta a környéket, a lövöldöző pedig öngyilkos lett a kaszinó 32. emeletén lévő szobájában. Ez volt a legvéresebb tömeglövöldözés az Egyesült Államokban. Az eddigi legsúlyosabb támadás az Egyesült Államokban 2016 júniusában volt egy orlandói éjszakai klubban, amikor egy dzsihádista támadó 49 embert ölt meg, 58-at pedig megsebesített.

Paddocknak rengeteg fegyvere volt

A 64 éves elkövető, a lövöldözés után öngyilkosságot elkövető Stephen Craig Paddock nyugállományba vonult könyvelő, kétszeresen elvált és egyedül élő férfi volt. Egy 18 ezer lelket számláló kisvárosban, Mesquite-ben élt, Nevada északkeleti részén. A rendőrség hétfőn házkutatást tartott három hálószobás lakásában, és igazi fegyverarzenált, 18 tűzfegyvert, több ezer lőszert, valamint robbanóanyagokat talált.

A szállodai szobában, ahonnan Paddock lövöldözött, majd ahol öngyilkos is lett, 16 tűzfegyvert találtak a rendőrök. Némelyikük automata, vagy félautomata lőfegyver volt, amelyet feltételezhetően Paddock alakított át - illegálisan - automata fegyverré. Eddig nem világos, hogyan jutott ennyi fegyverhez. Vadász volt, aki Alaszkára érvényes vadászengedéllyel rendelkezett. A lakásához közeli fegyverboltban - amint azt a bolt tulajdonosa elmondta - legálisan vásárolt fegyvert, de a boltos nem bocsátkozott részletekbe arról, hogy hány fegyvert vásárolt nála. Az NBC televízió riportja szerint Paddock két nevadai fegyverboltban is „bevásárolt”.

Nem volt pszichopata

A tömeggyilkosról kiderült, hogy nem volt pszichopata, semmiféle kezelés alatt nem állt, korábban sem. Egészséges ember volt, aki pilóta-engedéllyel is rendelkezett, bár ez lejárt és megújításra várt. A rendőrség egyelőre nagy erőkkel nyomoz, hogy megpróbálja felderíteni a tragédia hátterét, Stephen Paddock vélhető motivációit.

Stephen Craig Paddockról sok információt mondott el a floridai Orlandóban élő öccse, Eric Paddock. Valamennyi fontos televíziós csatornának és napilapnak nyilatkozott. Délelőtt még csupán annyit mondott, hogy „derült égből villámcsapásként” érte őt és családját a hír, mert a bátyját békés embernek ismerte, akinek korábban soha nem volt összeütközése a törvénnyel. 

Apja veszélyes bűnöző volt

Később a családi háttérről is beszélt az NBC televízió munkatársainak. Elmondta, hogy édesapjukat igazán nem ismerték, mert bankrablásért börtönben ült. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nyilvánosságra hozta azt is, hogy a tömegmészárlás elkövető Stephen Paddock apja még a hatvanas években megszökött a börtönből, az FBI egyik legkeresettebb bűnözője volt, ám miután ismét elfogták, a rá következő évben feltételesen szabadlábra helyzeték, miután az FBI besúgója lett. Nagy szerencsejátékos volt.

A tömegmészárlást elkövető Stephen Paddockról szintén kiderült, hogy ugyancsak szerencsejátékos volt, méghozzá rendszeresen és nagyban játszott. Testvére - az amerikai AP hírügynökségnek - hétfőn későn délután már azt állította róla, hogy többszörös milliomos volt, tudomása szerint ingatlankereskedelemből. A rendőrség szerint viszont a férfi nem milliomos, csupán nagyon tehetős volt, és a pénze szerencsejátékból, elsősorban is videós pókerból származott. A The Washington Post című lap - rendőrségi forrásokra hivatkozva - azt közölte, hogy Paddock a tett elkövetése előtt nem sokkal nagy összegeket utalt át egyik számlájáról a másikra.

Jack Owen countryénekes a színpad mellett állt, amikor elkezdődött a lövöldözés: először azt hitte, a show részéhez tartozó pirotechnikai trükkökről van szó. "Aztán észrevettem, hogy embereket lőnek le, és kitört a káosz. Még egyáltalán nem dolgoztuk fel. Olyan volt, mint egy rossz film."HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X