Nagykövet: egyetlen kisebbségi tannyelvű iskola sem fog bezárni Ukrajnában

Egyetlen kisebbségi tannyelvű iskola sem fog bezárni Ukrajnában, és a tanárok sem fogják elveszíteni állásukat - ígérte a román parlamentben felszólaló ukrán nagykövet kedden. 

Oleksandr Bankov kedden találkozott az ukrán oktatási törvény miatt megalakult parlamenti küldöttséggel, azt követően, hogy Petro Porosenko, Ukrajna elnöke kihirdette a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát korlátozó jogszabályt.„Nincs itt szó az iskolák bezárásáról. Egyetlen iskola sem zár be Ukrajnában, ahol kisebbségek nyelvén folyik jelenleg az oktatás, nem csak a román kisebbségről van szó, hanem minden, Ukrajna területén jelenlévő kisebbségről. Nincs szó arról sem, hogy menesztenek tanárokat, akik most románul tanítanak és nem tudnak ukránul oktatni. A szóban forgó törvény előírja, hogy a tanügyminisztérium költségén a kisebbségek nyelvén oktató tanárok szakmai képzőprogramokon fognak részt venni, hogy ukránul is taníthassanak” - mondta a diplomata. 

Oleksandr Bankov kifejtette, hogy a szeptember 5-én elfogadott és 25-én kihirdetett törvény nem kizárólag a kisebbségekkel foglalkozik, hanem „nagyon komplex és globális reformot” vezet be az ukrajnai oktatási rendszerben. 

Hozzátette, az ukrán tannyelvű oktatást ötödik osztálytól írja elő az új jogszabály, amelyet fokozatosan fognak gyakorlatba ültetni. 

A nagykövet ugyanakkor kifejtette, „türelmetlenül várja” Liviu Pop román tanügyminiszter ukrajnai látogatását, hogy „közös megoldásokat találjanak és továbbra is támogassák a román nyelvet és kultúrát Ukrajna területén”. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?