Kitörő vulkán miatt kell kimenekíteni egy teljes sziget lakosságát

Szükségállapotot vezettek be az óceániai Vanuatu Ambae nevű szigetén, ahol a Lombenben nevű vulkán kitörése miatt már több mint ötezer lakost kellett kitelepíteni a tűzhányó környékéről - jelentette hétfőn a Vanuatu Daily Post című helyi lap internetes felülete.

A vulkán szombaton tört ki, az alászálló hamuréteg számos környékbeli falut és mezőgazdasági területet beborított. A helyi hatóságoknak az érintett területekről több mint ötezer embert kellett kitelepíteniük, ami a sziget lakosságának mintegy fele. A szigetország földtani intézete szombaton hármasról négyes szintűre emelte a riadókészültséget az ötfokozatú skálán. Ha a vulkán tevékenysége indokolttá teszi a legnagyobb, az ötös szintű riadókészültség bevezetését, valószínűleg az egész szigetet evakuálni kell.

A tűzhányó jelenleg hamut és némi láva kíséretében sötét füstöt lövell ki magábóll - számolt be a shelyi katasztrófavédelem vezetője, aki elmondta, hogy súlyos vészhelyzetről van szó, amit tovább nehezít, hogy a vulkán környékéről kitelepített embereket csak körülményesen tudják elszállásolni és ellátni, tekintettel a korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló menedékszállásra és étel-, illetve italkészletre vészhelyzet esetén a mintegy 10 ezer lakosú szigeten.

Kapcsolódók

Kimaradt?