A háromszékiek közös fellépést szorgalmaznak az ukrán oktatási törvény ellen

A háromszéki magyar és román önkormányzati képviselők közösen kérik az Ukrán államfőt, hogy ne hirdesse ki a törvényt, amely megfosztja az ukrajnai nemzetiségi kisebbségeket az anyanyelven történő tanulás lehetőségétől.

A Kovászna megyei tanács tagjainak közös állásfoglalásáról Tamás Sándor tanácselnök tájékoztatta Teodor Meleșcanu külügyminisztert, akit arra kért, hogy támogassa ezt az ügyet, közösen emeljék fel hangunkat az ukrajnai jogfosztás ellen.

Tamás Sándor szerint az ukrajnai oktatási törvény egy olyan kérdés, ahol a román és magyar politikum egységesen tud fellépni, hiszen a helyzet érinti az ukrajnai román és kárpátaljai magyar közösséget is. A háromszéki önkormányzat alelnöke, Grüman Róbert, aki az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának azzal a kéréssel fordult a testület kilenc romániai tagjához, hogy közösen kérjék az októberben Strasbourgban ülésező testületet, foglaljon állást az új ukrajnai oktatási törvény kapcsán.

Grüman Róbert emlékeztetett, hogy Ukrajna - akárcsak Románia - ratifikálta a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Kartáját, vállalva, hogy a nemzeti kisebbségeinek nemcsak védelmet biztosít, hanem támogatja a kisebbségi anyanyelvhasználatot. Ehhez képest az új oktatási törvény szerint, ötödik osztálytól kizárólag ukrán nyelven tanulhatnak a gyerekek, ezzel gyakorlatilag lefejezik az anyanyelvi oktatást  – mutatott rá a helyzet súlyosságára Grüman.

Kapcsolódók

Kimaradt?