Fordulat: Magyarország támogatja Románia OECD-tagságát

Magyarország támogatja Románia felvételét a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD), miután Liviu Dragnea PSD-elnök ígéretet tett a marosvásárhelyi iskolahelyzet megoldására.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton azt írta, a párt vezetője telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, ennek során tett ígéretet Liviu Dragnea a helyzet megoldására. Jelezte: a döntésről konzultáltak Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével is.

Mint korábban megírtuk, a felek két dologról állapodtak meg: egyrészt a román kormány megoldja a gimnázium problémáját, másrészt a magyar kormány támogatja Románia csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD). Dragnea elmagyarázta Orbánnak, hogy a gimnázium körül kialakult helyzet egy bírósági ítélet következtében történt, nem a katolikus egyház vagy magyar kisebbség elleni támadás jele. Azt is mondta, a román hatóságok kötelessége gyors megoldást találni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?