Németország, Hollandia és Ausztria ellenzi a schengeni övezet gyors bővítését

Németország nem akarja, hogy a közeljövőben új országok csatlakozzanak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez - jelentette ki Thomas de Maiziere német belügyminiszter csütörtökön Brüsszelben. Ugyanez az álláspontja Hollandiának és Ausztriának is.

A német belügyminiszter Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének szerdán ismertetett tervére reagálva kijelentette: egyetért az elnök felvázolt véleményével, de "a bővítésig még nagyon hosszú utat kell megtenni".

Az uniós határokon belüli, ideiglenesen bevezetett határellenőrzés fenntartásával kapcsolatban leszögezte, Németország álláspontja egyértelmű a tekintetben, hogy mindaddig fent kívánja tartani az érintett határszakaszok ellenőrzését, ameddig az unió külső határainak védelme nem biztosított.

Osztrák és holland nem

Christian Kern osztrák kancellár az Európai Bizottság elnökének beszédet követően határozottan elutasította az eurózóna bővítéséről szóló brüsszeli javaslatot Görögország negatív példájára hivatkozva. Véleménye szerint "ez a koncepció nincs megfelelően végiggondolva".

Hasonlóan nyilatkozott csütörtökön Mark Rutte holland kormányfő is. Kijelentette, Hága határozottan ellenzi Románia és Bulgária gyors schengeni csatlakozást. Indoklása szerint ennek egyik oka, hogy a két országban továbbra is elterjedt jelenség a korrupció.

Juncker szerdai, az Európai parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott évértékelő beszédében azt javasolta, hogy a határellenőrzés nélküli schengeni övezetnek Bulgáriát, Romániát és Horvátországot is magában kell foglalnia, az uniós tagállamoknak továbbá automatikusan az eurózóna tagjává kellene válniuk.

Más vélemények szerint az eurócsoport és a schengeni övezet bővítése mindaddig nem történhet meg, amíg a megkövetelt kritériumok nem teljesülnek, valamint amíg az unió külső határai nem védettek megfelelően.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?