Könnygázzal oszlattak szét tiltakozókat Ankarában

Könnygázzal oszlatta szét a török rendőrség egy ankarai bíróság előtt az éhségsztrájkjáról elhíresült két „terrorista” pedagógus, Nuriye Gülmen és Semih Özakca csütörtökön kezdődő pere ellen tiltakozókat - számolt be róla az Ihlas török hírügynökség.

A több száz fős tömegben jelen volt a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) néhány ellenzéki képviselője, valamint ügyvédek, illetve civil szervezetek aktivistái. A hatóságok azért avatkoztak közbe, mert a jelenlévők nem álltak el nyilvános felszólalási szándékuktól. Az összetűzésben 24 embert őrizetbe vett a rendőrség.

Gülmen, aki egyetemi tanár, valamint a korábban általános iskolában dolgozó Özakca idén márciusban kezdett éhségsztrájkba, miután a tavalyi puccskísérletet követően bevezetett rendkívüli állapotra hivatkozva elbocsátották őket munkahelyükről. Májusban a hatóságok előzetes letartóztatásba helyezték őket, de éhségsztrájkjuk azóta is tart. Hónapok óta nagyon gyengék.

Az Evrensel ellenzéki napilap jelentése szerint a csendőrség "személyzethiányra és a provokáció lehetőségére" hivatkozva nem biztosította a két vádlott részvételét az első tárgyaláson. Baris Yarkadas CHP-képviselő csütörtöki Twitter-üzeneteiben arra hívta fel a figyelmet, hogy Gülmen és Özakca jelenléte nélkül a csütörtöki tárgyalás nem kezdődhetne el.

A vádlottak védőügyvédjeit a per kezdete előtt két nappal, kedden őrizetbe vették.

Süleyman Soylu török belügyminiszter májusban közölte: Gülmen és Özakca állami alkalmazottakként a terrorszervezetnek nyilvánított, baloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Front (DHKP-C) tagja, ami miatt már korábban is többször ültek börtönben. A két pedagógusra a mostani vádirat értelmében egyenként 20 év börtönbüntetés vár.

Ankara a tavalyi puccskísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot teszi felelőssé, de a megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem a gülenista mozgalom feltételezett támogatóit, illetve más, az állam biztonságát fenyegető terrorszervezetek, köztük a DHKP-C tagjait és szimpatizánsait is.

Törökországban közel 14 hónapja rendkívüli állapot van érvényben. Ez idő alatt több mint 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek és legalább 38 ezret felfüggesztettek állásából.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?