Nem ismerhető el az Unióban egy vallási bíróság által kimondott válás

Nem ismerhető el egy kizárólag vallási bíróság által, egyoldalúan kimondott válás, különösen, ha az diszkriminatív jellegű - ismertette az uniós főtanácsnok véleményét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A bírósági tájékoztatás szerint Henrik Saugmandsgaard Oe főtanácsnok indítványában hangsúlyozta, egy házasság felbontása Németországban nem ismerhető el akkor, ha egy vallási bíróság a hivatalos hatóságok elismerése nélkül hozta meg döntését.

Az ügy előzménye, hogy egy német-szíriai kettős állampolgárságú, Németországban élő házaspárból a férj egy képviselőn keresztül egy szíriai vallási bírósághoz fordult válásuk ügyében. A vallási bíróság az egyoldalú kérelem alapján felbontotta a házasságot a saría (iszlám jog) szabályai szerint. A feleség korábban elismerte a válást, de később vitatta, amikor a férj a házasság felbontásának elismerését kérte a német hatóságoktól.

Az eljárás során a német bíróság úgy találta, hogy a szíriai törvények nem biztosítanak ugyanolyan feltételeket a feleségnek a házasság felbontására vonatkozóan, mint a férfi számára.

A főtanácsnok tájékoztatása szerint az uniós jog úgy határoz, hogy az érintett uniós tagállamnak saját nemzeti szabályozása szerint kell eljárnia, ha egy unión kívüli ország jogrendszere nem biztosít ugyanolyan jogokat a házasság felbontásához mindkét fél részére nemüktől függetlenül. Véleménye szerint a válást kimondó döntés nem ismerhető el, mert az alkalmazott jog diszkriminatív, ugyanakkor a szíriai vallási bíróság által, alkotmányos hatóság engedélye nélkül kimondott, egyoldalúan kezdeményezett válás nem tartozik a vonatkozó uniós rendelet hatálya alá.

Az uniós főtanácsnok feladata, hogy - pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen az uniós bíróság elé. Véleménye nem köti a bíróságot, de a végső ítélet az esetek jelentős részében egybeesik azzal.

Kimaradt?