Sógor Csaba az EP-ben: a nők elleni erőszak nem magánügy

Idén nyáron csatlakozott az Európai Unió az Isztambuli Egyezményhez – ennek végrehajtásáról, illetve nyomon követéséről vitáztak az EP-képviselők hétfő délután Strasbourgban.

Felszólalásában Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő leszögezte: nemcsak az erőszak elleni küzdelemre, hanem ennek megelőzésére és a tudatosításra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a nők elleni erőszak nem magánügy.

Az Európai Parlament elé terjesztett jelentés szerint az Európai Unióban az európai nők egyharmadát legalább egyszer érte felnőtt életében fizikai erőszak. Ezek a statisztikák azonban nem feltétlenül tükrözik a realitást, hiszen csupán az áldozatok bejelentésein alapulnak, ezen bejelentések száma pedig bizonyára eltörpül a valós erőszaktevések száma mellett az áldozatok félelme, illetve a bántalmazó féltől való gazdasági függőség okán.

„Ha csak a családom nőtagjaira gondolok, nem fordíthatom el a fejem. A nők elleni erőszak nem magánügy, hiszen a nők alapvető emberi jogainak és méltóságának súlyos és szisztematikus megsértéséről van szó. Bűncselekmény, amelyet szankcionálni kell, tudva, hogy az állampolgárok közötti jogegyenlőség az Unió egyik alapértéke. Éppen ezért üdvözlendő az Uniónak az Isztambuli Egyezményhez való csatlakozása, annál is inkább, mivel bár minden tagállam aláírta, eddig csupán 14 ratifikálta az egyezményt” – fogalmazott Sógor Csaba.

A jelentés rámutat, hogy a nők elleni erőszak évente 226 milliárd eurós költséget jelent az európai társadalom számára, de ennél több támogatásra van szükség. „Nemcsak az erőszak elleni küzdelemre, hanem a megelőzésre, illetve a tudatosításra is nagy hangsúlyt kell fektetni, és ebben kulcsszerepe van a médiának, valamint a reklámoknak. Az Uniónak anyagi támogatást kell nyújtania annak érdekében, hogy ezek a felületek civil szervezetekkel együttműködve aktív szerepet vállaljanak tájékoztató, oktató kampányok lebonyolításában” – szögezte le.

Az RMDSZ Nőszervezete március 8-án indított tudatosító kampányt NEEEM (Nők Elleni Erőszak Elleni Mozgalom) címen Romániában, amely során kiderült, számtalan területen van szükség változásra. Az EP-képviselő erre is rámutatott, leszögezve, hogy a tagállamoknak elegendő és megfelelő intézményt kell biztosítaniuk azon nők számára, akik veszélyeztetve érzik biztonságukat, vagy erőszak áldozatává váltak. Kiemelte, ingyenes jogi tanácsadásra volna szükség, hiszen ennek hiányában a bántalmazottak sokszor attól tartanak, hogy nem tudnak eljárni megfelelően jogaik és lehetőségeik ismeretének hiányában. „Gyakori eset az is, hogy a családon belüli erőszakot akár anyagi megtorlástól való félelemből, illetve anyagi függőség okán nem jelenti az áldozat. Annak érdekében tehát, hogy a nőkkel szembeni erőszak leküzdését célzó intézkedések hatékonyabbak legyenek, a nők gazdasági önállóságának előmozdítására irányuló fellépéseknek is kísérniük kell őket” – véli az EP-képviselő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?