Cáfolta az olasz belügyminiszter, hogy Olaszország lefizette az embercsempészeket

Alaptalannak nevezte Marco Minniti olasz belügyminiszter azokat a sajtóértesüléseket, miszerint a római kormány több millió eurót juttatott a líbiai embercsempész-szervezeteknek, ezzel fékezve meg a migránsok indulását. Ezzel egy időben nem kormányzati szervezetek (NGO) ismét nemet mondtak az olasz kormánnyal való együttműködésre a líbiai menekülttáborok vonatkozásában. 

Marco Minniti alaptalannak nevezte, hogy a líbiai embercsempészek azért nem indítanak migránsokat az olaszországi partok felé, mivel ezért cserébe jelentős összeget kaptak a római kormánytól. Az olasz belügyminiszter kijelentette, a migránsáradat azért állt le, mert Olaszország stratégiát váltott, és kézbe vette a migráció „kezelését".

Amint korábban írtuk, az év eleje óta 100 003 migráns érkezett Olaszországba a római belügyminisztérium adatai szerint - írta az APA osztrák hírügynökség szombaton. Ez 19,7 százalékos csökkenést jelent az előző év hasonló időszakához képest, amikor 124 555 illegális határátlépőről adtak hírt az olasz hatóságok.

A római kormány augusztusban megállapodást kötött 14 líbiai város polgármesterével: az olasz fél jelentős infrastrukturális beruházásokat finanszíroz a líbiai városokban, amelyek ezért cserébe elkötelezték magukat az embercsempészettel szemben, vagyis arra, hogy területükön leállítják az embercsempész-szervezeteket. Marco Minniti ugyanakkor elismerte, hogy a migráció megfékezésének van egy „szépséghibája”, mégpedig a líbiai migránstáborok borzalmas körülményei.

Volt embercsempészekkel működik együtt a kormány?

A Corriere della Sera című olasz napilap korábbi tudósítása szerint az egyik ismert líbiai embercsempész-szervezet főnöke, Ahmad Dabbashi „profilt váltott", és az elsők között csatlakozott a római kormány ajánlotta együttműködéshez a Líbia és Olaszország közötti migráció megfékezésére. A Corriere úgy értesült, Dabbashi legalább ötmillió eurót kapott a római kormánytól. 

A bűnözői múltú Ahmed Dabbashi 2014-től ötszáz fős fegyveres csoportot vezet a nyugat-líbiai Tripolitaniában, a migráció eddigi egyik kiindulópontjának számító Szabráta városánál. Ahmed Dabbashi tagadta a vádakat, hangoztatva, hogy fegyveres csapata a líbiai nemzeti egységkormány fegyveres erőihez tartozik. Szabráta polgármestere egyébként a helyi kórház újjáépítésének finanszírozását kérte az olasz kormánytól.

Nem működnek együtt a migránsok „Líbiába zárásában” az NGO-k

Marco Minniti belügyminiszter bejelentette, hogy jövő héten a nem kormányzati szervezetekkel (NGO) arról egyeztet, hogy az NGO-k vegyék át a líbiai migránstáborok „kezelését, ezek körülményeinek javítására”. Róma hatmillió euróval támogatja a humanitárius munkát.

Az Orvosok határok nélkül (MSf) és az Intersos azonban máris jelezte, hogy semmilyen módon nem kíván együttműködni a migránsok Líbiába való „bezárásában”. Az Msf korábban a római kormánynak a földközi-tengeri mentést szabályozó magatartási kódexét sem írta alá. 

A Libero című olasz jobbközép napilap azt írta, úgy látszik, az NGO-knak „az egyetlen erkölcsileg elfogadható megoldás, ha a migránsokat Olaszországba szállítják. A kormányokat ellenségnek tartják, amelyekkel semmilyen együttműködésre nem hajlandók még az afrikai menekültek helyzetének javítására sem”.

A szintén jobbközép Il Giornale szerint a szervezetek ellenállása mögött az NGO-párti António Guterres ENSZ-főtitkár, volt szocialista portugál kormányfő áll, akinek „titkos terve”, hogy Líbiából újraindítsa a migránsok indulását, azzal a hivatkozással, hogy az embertelen líbiai táborok helyett ez is jobb. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?