Elérte Floridát az Irma hurrikán, hárman meghaltak

Elérte a Florida Keys szigetcsoport déli részét az Irma hurrikán, majd helyi idő szerint vasárnap délelőtt 10 órakor már elhagyta a szigetcsoportot, és tovább haladt a Florida nyugati partján található Naples város fele, írja az ABC News. Floridában három halálos áldozata van a hurrikánnak.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint tornádók is kialakulhatnak a Miami, illetve az attól északra fekvő Jupiter város közötti mintegy 140 kilométer hosszú partszakaszon. A partmenti városokat 4.5 méteres vízhullámok is fenyegetik.Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) közlése szerint  az Irma felhőfalában óránkénti 215 kilométeres szelet mértek. A meteorológiai szolgálat pedig a Key Westhez közeli állomásán óránkénti 145 kilométeres széllökéseket regisztrált. A hurrikán útvonala a CNN honlapján követhető.

Floridában több százezer embert evakuáltak, ők már a vasárnapra virradó éjszakát is átmeneti szállásokon töltötték. A hatóságok összesen 6,3 millió embert – a szövetségi állam lakosságának egyharmadát – szólítottak fel arra, hogy biztonsági okokból hagyják el otthonaikat. Emiatt hatalmas dugók alakultak ki az autópályákon, az átmeneti szállások pedig megteltek.

Az amerikai meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztette a lakosságot, hogy a hurrikán szemében hamis biztonságérzet alakulhat ki a szél átmeneti elcsendesedése miatt, de a szélsebesség pillanatok alatt megváltozhat.

 

 

Az FPL floridai áramszolgáltató honlapja szerint több mint 500 ezer háztartás maradt áram nélkül az Irma hurrikán miatt. Szakértők szerint további áramkimaradásokra kell felkészülni a közelgő, négyes erősségű trópusi ciklon miatt.

Az ABC News úgy tudja, az Irmának már három halálos áldozata van Florida államban: a Key Westet magába foglaló Monroe járásban egy traktort vezető férfi vesztette el ellenőrzését a jármű felett az erős szélben és halt meg, Hardy járásban pedig két ember életét oltotta ki az eső miatt bekövetkezett autóbaleset.

Az NHC adatai szerint az Irma hurrikán átmérője több mint 560 kilométer, és a központja feltehetően az állam nyugati részét érinti majd, de a Florida keleti partján fekvő Miami térségében is életveszélyes erejű széllökésekre számítanak.

A hurrikán tovább erősödhet, mert miután elhagyta Kubát, olyan vízfelület fölé ért, amelynek hőmérséklete meghaladja a 30 Celsius-fokot, és a meleg víz tovább táplálja a hurrikán erejét. A trópusi ciklon a Karib-térségben több mint húsz ember halálát okozta.

Kapcsolódók

Kimaradt?