Ki használhatja a Macedónia nevet?

A jó kapcsolatok és a regionális együttműködés fontosságát hangsúlyozta Nikosz Kociasz görög és Nikola Dimitrov macedón külügyminiszter csütörtökön Szkopjéban, ahol azért találkozott a két diplomáciai vezető, hogy az országaik közötti feszültséget okozó névvitáról tárgyaljon - közölte a Vesti.mk macedón hírportál.

A legutóbbi macedóniai választást elveszítette a jobboldali Nikola Gruevszki, aki korábban tíz éven át vezette az országot, és hallani sem akart egy esetleges névváltoztatásról. Az új miniszterelnök, a balközép irányultságú Zoran Zaev azonban többször is utalt arra, hogy rendezni kívánja a szomszéd országokkal fennálló vitákat, ezért pedig akár bizonyos engedményekre, így valamilyen névváltoztatásra is hajlandó lenne.

Szkopje és Athén között évtizedek óta vita folyik Macedónia nevéről. Az ország 1991-ben vált függetlenné Jugoszláviától, ám Görögország már akkor kifogásolta, hogy ezentúl a Macedón Köztársaság nevet kívánja viselni. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő, s ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, az alkotmányában is meghatározott nevében azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.

A névvita miatt Macedónia európai uniós és NATO-integrációja is késlekedik, Görögország ugyanis addig nem hajlandó zöld jelzést adni északi szomszédja számára, amíg az nem mond le a Macedónia névről.

A két ország külügyminisztere csütörtökön azokról a lehetőségekről és feltételekről beszélgetett, amelyekkel Athén támogatná Szkopje európai uniós és NATO-tagságát. Nikosz Kociasz kijelentette: Görögország kész arra, hogy támogassa Macedónia euroatlanti integrációját, de csak akkor, ha előtte Szkopje minden szükséges feltételnek eleget tesz. A görög külügyminiszter nem tért ki arra, hogy a névváltoztatás ilyen előfeltételnek számít-e Athén részéről.

Nikola Dimitrov macedón tárcavezető kiemelte: a tárgyaláson szó volt a két ország kapcsolatának rendezéséről, ahogy arról is, mik a két fél érdekei, vagy milyen kérdések vetődhetnek fel a folyamat során. Reményét fejezte ki, hogy Görögország is felismeri a macedón politikában beállt változást, és barátilag viszonyul szomszédjához.

Kimaradt?