Migrációs egyezményt írt alá Egyiptom és Németország

A kitoloncolást megkönnyítő migrációs egyezményt írt alá vasárnap Berlinben Egyiptom és Németország - közölte Sigmar Gabriel külügyminiszter.

A német tárcavezető Számeh Sukri kollégáját fogadva hangsúlyozta, hogy országaik elsősorban a migrációt kiváltó okokkal szeretnének megküzdeni, ennek jeleként Németország beruházna az egyiptomi fiatalok szakképzésébe. A megállapodás egyben arra is választ adna, miképpen lehet azokat az embereket gyorsan rendezett körülmények között visszavinni Egyiptomba, akik nem maradhatnak Németországban – fejtette ki a berlini külügyek irányítója.

Sukri miközben arról beszélt, hogy az országaik közötti új együttműködés „jelentős mérföldkövet jelent kapcsolatrendszerükben”, egyben arra szólította fel Németországot, hogy legyen sokkal szolidárisabb és adjon gyakorlati támogatást azoknak a kihívásoknak a kezeléséhez, amelyekkel Egyiptom néz szembe. Ilyen problémáknak a magas inflációt és a fiatalkorúak munkanélküliségét említette az egyiptomi politikus.

A német kormány viszonya az észak-afrikai országgal leginkább az egyiptomi emberi jogok helyzete miatt ellentmondásos azóta, hogy Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök került a hatalomba – írta jelentésében a dpa hírügynökség.

Kapcsolódók

Kimaradt?