Halálos áldozatot is szedett a brutális hurrikán az Egyesült Államokban

Viharos esőzéseket okozott szombaton a Texasra lecsapó, 50 éve legsúlyosabb szélvihar, árvizekkel fenyegetve az egész szövetségi államban. A katasztrófának halálos áldozata is van.

Rockport város polgármestere, Charles J. Wax szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy egy ember meghalt, mert kigyulladt a háza. A holttestet a szélvihar csitulása után találták meg. Wax nem közölt az áldozatról további részleteket.

Korábban Greg Abbott texasi kormányzó még arról számolt be, hogy a katasztrófa nem követelt emberéletet. A kormányzó elmondta, 1800 katonát mozgósítanak, hogy segédkezzenek a romok eltakarításában, másik ezer ember pedig a kutatásban-mentésben.

A Harvey helyi idő szerint péntek este 10 óra után ért partot négyes erősséggel Rockportnál, Corpus Christi városától északkeletre, óránkénti 240-250 kilométeres sebességű széllel és özönvízszerű esőzésekkel.

Sokan Texas belső vidékein kerestek menedéket a trópusi vihar elől. A hurrikán szombaton egyes erősségű szélviharrá gyengült, de a kiadós esőzés az előrejelzések szerint még napokig eltarthat, az csapadékmennyiség Texasban helyenként várhatóan eléri a 102 centimétert, azaz egy méter mély víztömeg zúdul egyes területekre.

Negyedmillió fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás. A Harvey számos házat és kereskedelmi épületet romba döntött, a szél háztetőket tépett le és ablakokat zúzott be. Az utcákon állt a víz, kidöntött villanypóznák és törmelék borította az úttestet.

Egy gimnázium, egy szálloda, egy idősotthon és más épületek szerkezeti károkat szenvedtek. Néhányban közülük menedékhelyet rendeztek be.

A mintegy 320 ezer lakosú Corpus Christi város utcái szombaton kiürültek. A városi hatóságok kérték a lakosokat, korlátozzák a vécék és vízcsapok használatát, mert az áramszünet miatt a szennyvíztisztító üzemképtelen. 

Szombat reggel a Harvey központja Houstontól mintegy 240 kilométerre nyugatra-délnyugatra volt, és óránkénti 4 kilométeres sebességgel haladt előre. Houston az Egyesült Államok negyedik legnépesebb városa, hatmillió lakosa van, akiket szintén érinthet a vihar. A lakosokat automata telefonhívásokkal figyelmeztették a közelgő veszélyre: a hatóságok szerint akár 60 centiméter esőt is kaphat a következő napokban a nagyváros.

Donald Trump amerikai elnök péntek este az érkező hurrikán miatt katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította a texasi partvidéket.

Kapcsolódók

Kimaradt?