A NATO figyelemmel kíséri a szeptemberben kezdődő orosz-fehérorosz hadgyakorlatot

A NATO figyelemmel kíséri  majd a szeptember közepén kezdődő nagyszabású orosz-fehérorosz hadgyakorlatot - jelentette ki pénteken Varsóban Jens Stoltenberg, az észak-atlanti szövetség főtitkára, arra szólítva fel Moszkvát, hogy tartsa be a fegyveres erők átláthatóságáról szóló megállapodást.

A Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytatott tárgyalása utáni közös sajtóértekezleten Stoltenberg a megbeszélésen szóba került egyik témaként a NATO lengyelországi jelenlétét említette. Úgy vélekedett: a szövetség nemzetközi zászlóaljainak Lengyelországba és a balti államokba telepítése a NATO „egységét, erejét és elszántságát” jelzik.„Világosan jelezzük, hogy az egyik tagállam megtámadása az egész szövetség megtámadását jelenti” - utalt a főtitkár a NATO kollektív védelem elvére. Hangsúlyozta: a Lengyelországba idén telepített NATO-erők szerepe az, hogy „megelőzzék a konfliktust, nem pedig, hogy provokáljanak”.

Aláhúzta: a NATO „mindig igyekszik, hogy nyitottak maradjanak a kommunikációs csatornák Moszkvával”.

A Lengyelország és a balti államok szomszédságában is esedékes Zapad (Nyugat)-17 fedőnevű hadgyakorlatra vonatkozóan Stoltenberg elmondta: minden államnak joga van hadgyakorlatokat szervezni, Moszkva júliusban tájékoztatást adott róla, a NATO pedig figyelemmel fogja kísérni. Rámutatva a nagyszabású műveletek átláthatóságának fontosságára a főtitkár arra szólította fel Oroszországot, hogy tartsa be az EBESZ bécsi dokumentumában rögzített kötelezettségvállalásait.

A szeptember 14. és 20. között Oroszországban és Fehéroroszországban megrendezendő idei Zapad-hadgyakorlaton 12 700 katona, ezen belül 3 ezer orosz vesz részt 700 harci járművel. A hadgyakorlat részben Lengyelország és a balti országok szomszédságában zajlik majd. Varsó a NATO-forrásokra hivatkozva aggodalmat fejezte ki, hogy Moszkva és Minszk a bejelentettnél nagyobb hadierőt vonultathat fel. Lengyelország kételkedik abban, hogy a gyakorlat után az orosz haderő teljesen visszavonul.

Beata Szydlo a sajtóértekezleten megerősítette: Lengyelország 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) 2,5 százalékára akarja emelni védelmi kiadásait.

A NATO főtitkára kétnapos lengyelországi látogatása során csütörtök este Andrzej Duda elnökkel áttekintette a NATO utóbbi - walesi és varsói - csúcsain a szövetség keleti szárnyának megerősítéséről hozott döntések végrehajtását.

Péntek reggel a NATO-főtitkár Witold Waszczykowski lengyel, Teodor Melescanu román és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel találkozott, és a nap folyamán az északkelet-lengyelországi Orzyszba telepített NATO-zászlóaljhoz látogat el Antoni Macierewicz lengyel nemzetvédelmi miniszter kíséretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?