Megszakította Magyarország a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztón jelentette be pénteken, hogy hazarendelte a Hollandiába akkreditált magyar nagykövetet a holland nagykövet lapinterjúja miatt, írja az Index.hu.

A külügyminiszter szerint Magyarország határozatlan időre megszakítja a nagyköveti szintű kapcsolatot Hollandiával, csak az ügyvivői szintű kapcsolat marad. Az ügyvivőt arra utasította Szijjártó Péter, hogy hétfőn a holland külügyminisztériumban utasítsa vissza Hollandia nagykövetének kijelentéseit, és kérjen magyarázatot.A diplomáciai konfliktus előzménye az, hogy Gajus Scheltema, Hollandia távozó magyarországi nagykövete a 168 Órának azt mondta a muszlim terroristákról, hogy „ugyanolyan elv mentén kreálnak ellenséget, mint a magyar kormány.” Scheltema szerint Orbán Viktor és pártja marxista világlátás szerint működik: Magyarországon „csak pró és kontra álláspont lehetséges, valaki vagy velünk van, vagy ellenünk”.

Szijjártó Péter már csütörtökön azt mondta, hogy a távozó nagykövetet nem látják szívesen többé a külügyminisztériumban. Pénteken hozzátette, hogy ha Hollandia nem kér elnézést, akkor további politikai és diplomáciai lépéseket is tesz a magyar kormány.

„Hollandia budapesti nagykövete egy interjúban gyalázta Magyarországot, ezért nem mellőzhető a holland kormány nyilvános állásfoglalása ebben a kérdésben" - idézi az MTI Szijjártó Pétert. A külügyminiszter elmondta: sok alaptalan vád, méltatlan rágalom és visszautasítandó kijelentés hangzott el az interjúban, de ezek közül is legsúlyosabbnak azt tartja, amikor Magyarország és a terroristák közé gyakorlatikag egyenlőségjelet tesz a holland nagykövet.

„Magyarország álláspontja világos, meg akarjuk védeni az országot, a magyar embereket, Európát és az európai embereket, nem engedjük be az illegális bevándorlókat” - jelentette ki Szijjártó Péter. A külügyminiszter bírálta a holland nagykövetnek azt a kijelentését is, amely szerint autós merénylet bárhol megtörténhet. „Ennél kegyeletsértőbb és érzéketlenebb nyilatkozatot nehéz tenni. Mi soha nem fogjuk elfogadni, hogy Európa olyan kontinens legyen, ahol bárhol előfordulhat autós merénylet, emberek halálát okozva” - jelentette ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?