A venezuelai kormány leverte a fegyveres lázadást

A venezuelai hatóságok bejelentették vasárnap, hogy leverték azt a kisebb lázadást, amelyet Nicolás Maduro elnök kormánya ellen kíséreltek meg végrehajtani a fővárostól keletre fekvő Valencia nagyváros közelében.

A támadás egy katonai bázisnál történt, a hatóságok közlése szerint a "terrorista támadás" résztvevői közül kettőt megöltek, további hetet pedig őrizetbe vettek.

Előzőleg, vasárnapra virradóra a közösségi médiát bejárta egy videó, amelyen egy csoport katonai egyenruhában lévő férfi bejelenti felkelésüket, alig két nappal a kormánypárti alkotmányozó nemzetgyűlés létrehozását követően. A csoport vezetője, a Nemzeti Gárdából 2014-ben eltávolított Juan Caguaripano százados azt mondta, lépésük Nicolás Maduro államfő gyilkos önkényuralma ellen irányul, de nem államcsínyt hajtanak végre, hanem "polgári és katonai akciót az alkotmányos rend helyreállítása érdekében".

A venezuelai védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a lázadást leverték, és az állítólagos összeesküvők közül néhányan elmenekültek a laktanyából általuk ellopott fegyverekkel, ezért a biztonsági szervek nagy erőkkel kutatnak utánuk. Maduro elnök televíziós beszédben gratulált a fegyveres erőknek ahhoz, hogy visszaverték a Paramacay Erőd elleni vasárnapi "terrortámadást".

Diosdado Cabello tábornok az Egyesült Államok által támogatott ellenzéket hibáztatta a laktanya megtámadásáért. "Ez terrorcselekmény volt, amelyet a jobboldal és az észak-amerikai birodalom finanszírozta kollaboránsaik támogatásával követtek el félkatonai, zsoldos erők" - mondta a tábornok az állami tévében.

A Caracastól mintegy 150 kilométerre keletre fekvő, 1,6 milliós Valenciában százak vonultak az utcára, hogy támogatásukról biztosítsák a felkelőket, s helyi szemtanúk elmondása szerint vasárnapra virradóra egész éjjel lövések zaja hallatszott. Az arcukat eltakaró tüntetőket azonban vasárnap délre lényegében szétoszlatta az ellenük könnygázt bevető rendőrség, s a 30 milliós dél-amerikai ország többi része nem csatlakozott a lázadáshoz.

Az incidens mindazonáltal jól mutatja, milyen ingataggá vált Venezuela a négy hónapja tartó, szüntelen tiltakozások nyomán, amelyek az ellenzék szerint az ország diktatúrába csúszása ellen irányulnak.

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett egy hete választották meg azt az 545 tagú, úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést, amely Maduro kijelentése szerint az ország egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására. Az ellenzék szerint ugyanakkor Maduro, akinek igen alacsony a támogatottsága, az új testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát. Szombaton az új alkotmányozó nemzetgyűlés egyik első teendője volt, hogy eltávolította posztjáról az elnökkel szakító Luisa Ortega venezuelai főügyészt, s elrendelte bíróság elé állítását, megerősítve ezzel az ellenzéknek azt a félelmét, hogy a testület a kormány bírálóinak eltörlésére használja majd fel "mindenek felett álló" hatalmát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?