Az USA szankciókkal sújtotta Venezuelát

Az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta hétfőn Nicolás Maduro venezuelai elnököt, akit "diktátornak" nevezett.

A szankcióról szóló döntésről először a pénzügyminisztérium adott tájékoztatást közlemény formájában, majd a Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadó is, s mindketten szóltak a szankciókról.

A minisztérium közleménye leszögezte: a hétfőn Maduro elnök ellen bevezetett szankciók illeszkednek a múlt héten a venezuelai kormány és több vezető caracasi politikus ellen elrendelt szankciókhoz. A hétfőn elrendelt szankciók értelmében Washington befagyasztja Maduro elnök valamennyi esetleges amerikai vagyonát, valamint megtilt a venezuelai elnökkel folytatandó minden kereskedelmi kapcsolatot.

A közlemény leszögezi: a szankciókat egy nappal az után fogadták el, hogy Venezuelában alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, amelyek "törvénytelenül aláássák a demokratikusan megválasztott nemzetgyűlés alkotmányos szerepét, újraírják az alkotmányt és önkényuralmi rendszert erőltetnek a venezuelai népre".

A közlemény kiemelte azt is, hogy Maduro elnök annak ellenére tartott alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat, hogy azt a venezuelaiak és a világ demokratikus kormányzatai is elítélték, és "diktátornak" nevezte a venezuelai elnököt, aki ismételten megsértette az emberi jogokat, amikor erőszakot alkalmazott a tüntetők ellen.

A szankciókat bejelentő közlemény leszögezi azt is, hogy "a széleskörű emberi jogi visszaélések mellett a Maduro-rezsim rosszul irányította a gazdaságot, és rendszerszintű korrupció jellemzi". Ugyanakkor a szankciók - amelyeknek meghozatalakor a pénzügyminisztérium konzultált a külügyi tárcával is - nem érintik a venezuelai olajipart, amely az ország fő bevételi forrása.

Hétfőre és szerdára is utcára hívta vasárnap, az alkotmányozó gyűlés választásának napján az embereket Henrique Capriles venezuelai ellenzéki politikus. Az ellenzék célja, hogy megakadályozzák, hogy a Nicolás Maduro által kezdeményezett alkotmányozó gyűlés megkezdhesse működését. "Nem ismerjük el ezt a csalást. Számunkra ez nincs, nem létezik" - húzta alá ez ellenzéki politikus, aki hétfőre a vasárnapi választáson végrehajtott "csalás" és a karhatalom által véghetvitt "mészárlás" ellen szólította utcára az embereket. A caracasi főügyészség információi szerint vasárnap 10 ember halt meg a tiltakozók és a karhatalom közötti összecsapásokban.

A Fehér Ház sajtótájékoztatóján megjelent Mnuchin és McMaster nem kívánt arról szólni, hogy vajon várhatók-e további szakciók is. "Az elnök nem reklámozza előre a döntéseit" - fogalmazott Steve Mnuchin, de hozzátete, hogy eképzelhető további szankciók bevezetése az alkotmányozó gyűlés tagjai ellen. Amikor az egyik újságíró arról faggatta, hogy miért nem érintik a szankciók a venezuelai olajipart, azzal válaszolt: "minden megoldás az asztalon van".

Maduro: "Nekem a birodalom nem parancsol!"

Visszautasította hétfőn támogatói előtt beszélve Nicolás Maduro venezuelai elnök a rá kiszabott amerikai büntetőintézkedéseket. "Nekem a birodalom nem parancsol!" - kiabált Maduro Caracasban, világossá téve, hogy nem tesz le tervéről, hogy újraírassa országa alkotmányát.

"Hozzon csak még több szankciót Donald Trump császár!" - mondta a tévében élőben közvetített beszédében a venezuelai elnök. "Nem rémítenek meg. Egy percre sem rémülök meg a birodalom fenyegetéseitől és szankcióitól" - szögezte le Nicolás Maduro, aki szerint mindennek az az oka, hogy Trump elkeseredetten gyűlöli Venezuela szocialista kormányát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?