Az orosz erők felvonultak két „feszültségmentesítési övezet” határán

Az orosz katonai rendőrség felvonult két szíriai "feszültségmentesítési övezet" határán az ország délnyugati részén és a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségében - jelentette be hétfőn az orosz hadsereg.

A tűzszünet biztosítása érdekében az orosz katonai rendőrség két ellenőrző és tíz megfigyelő posztot alakított ki a délnyugat-szíriai feszültségmentesítési övezet határán - közölte Szergej Rudszkoj tábornok, az orosz vezérkar tisztje sajtótájékoztatóján. Az orosz erőket pénteken és szombaton vonultatták fel a két övezetben, ahol Deraa, el-Kunaitra és asz-Szueida található. Két további ellenőrző posztot és négy megfigyelő állást állítottak fel hétfőn a lázadók kezén lévő Kelet-Gútában. "Ezek az intézkedések lehetővé teszik a tűzszünet fenntartását, biztosítják a humanitárius szállítmányok akadálytalan célba juttatását, valamint a menekültek és a belső menekültek hazatérését" - hangsúlyozta Rudszkoj tábornok.

Oroszország előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat, Jordániát és Izraelt erőinek a délnyugat-szíriai térségben történő felvonultatásáról - közölte a tábornok.

Ebben a jordániai és izraeli határhoz közeli térségben július 9-én lépett életbe az orosz és amerikai tárgyalások révén megkötött tűzszünet. A szíriai hadsereg július 22-én jelentette be, hogy beszüntették a harcokat Kelet-Gúta egyes övezeteiben, néhány órával azután, hogy Moszkva közölte: megállapodtak a Damaszkusz közelében a lázadók kezén lévő, ostromlott "enklávé" biztonságossá tételéről.

Július eleje óta az Asztanában tartott többoldalú tárgyalásokon nem tudtak megállapodni több övezet - tartós fegyverszünetet szavatoló - biztonságossá tételéről. Szó volt békefenntartók lehetséges felvonultatásáról négy másik övezetben is, mégpedig az északnyugati Idlíb térségében, a közép-szíriai Homsz kormányzóságban, Kelet-Gútában és az ország déli részében. A konfliktus 2011. márciusi kezdete óta 330 ezren haltak meg Szíriában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?