Financial Times: Orbán beszéde Európa megosztottságát mélyíti

A Financial Times című brit üzleti napilap a lengyelországi igazságügyi reformmal és ezzel kapcsolatban Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusnádfürdői beszédével foglalkozott vasárnapi kiadásában. A cikk azt emelte ki, hogy Orbán Viktor beszédében „megfogadta”, hogy megvédi Lengyelországot az Európai Unió szankcióival szemben, és a magyar miniszterelnök kijelentésével elmélyítette a Kelet- és Nyugat-Európa közötti megosztottságot, tudósít az MTI.

A szerkesztőségi véleménycikk szerint Orbán Viktor a lengyel igazságügyi reformot védelmébe vevő megjegyzései nyomán valószínűsíthető, hogy a közép- és kelet-európai miniszterelnökök, valamint nyugati kollégáik között heves konfrontáció várható.A lengyel igazságügyi reformok Orbán 2013-ban bevezetett reformjait tükrözik, amelyek elhallgattatták a bírákat felváltva őket a Fidesz megbízottjaival - fogalmazott a lap.

A cikk megjegyezte, szerdán Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szankciókat helyezett kilátásba, amelyek megszüntethetik Lengyelország uniós szavazati jogát, valamint bizonyos támogatásokat, bevezetésükhöz ugyanakkor minden tagállam - köztük Magyarország - egybehangzó jóváhagyására szükség van.

Kapcsolódók

Kimaradt?