Jogerősen betiltották a Jehova Tanúit Oroszországban

Megerősítette a korábbi döntését, és jogerősen betiltotta a hétfőn nyilvánosságra hozott ítéletében az orosz legfelsőbb bíróság a Jehova Tanúi kisegyházat, azzal az indoklással, hogy az "szélsőséges szervezet" – írja a BBC.

Az egyház ügyvédje, Viktor Zehnkov úgy reagált, hogy a történet még nem ért véget. „A legfelsőbb bíróság nem csak az orosz törvényeket, hanem a nemzetközi szabályozásokat is megszegte ezzel az ítélettel. Az Európai Emberjogi Bírósághoz fordulunk” – idézte a TASS hírügynökség a Jehova Tanúi jogi képviselőjét. Az ítélet azonban azonnal végrehajtandó, így a kisegyházat hétfőtől törvényen kívül helyezték Oroszországban.

Az orosz hatóságok már korábban a felekezet több kiadványát is felvették a tiltott szélsőséges publikációk listájára. Az ügyészség régóta azzal érvel, hogy a Jehova Tanúi olyan szervezet, amely családokat választ szét, gyűlöletet kelt, és emberi életeket fenyeget. A felekezet szerint viszont a hatóságok hamis képet festenek róla.

Az orosz legfelsőbb bíróság idén április 20-án hozott alapfokú ítéletet a Jehova Tanúi betiltásáról. E szerint a felekezet vagyona állami tulajdonba kerül. A döntés a kisegyháznak mintegy 395 szervezetét érinti Oroszországban. A Jehova Tanúinak világszerte mintegy 8 millió híve van.

A kisegyházat az 1870-es években alapította a Pennsylvania amerikai szövetségi állambeli Pittsburghben a presbiteriánus Charles T. Russell. Számos vallástörténész szektának minősíti a felekezetet.

A Jehova Tanúja azt vallja, hogy „a Bibliából kiindulva” új következtetésekre jutnak, és elvetik a régi, téves tanokat (például a kereszt tiszteletét). A tagoktól megkövetelik, hogy feltétel nélkül vessék alá magukat a felekezet akaratának és céljainak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?