Tüntetők foglalták el a venezuelai parlamentet

Kilenc órán át tartották blokád alatt a venezuelai törvényhozás épületét Nicolás Maduro államfő hívei.

A dél-amerikai országban a függetlenség napját ünnepelték szerdán. Az alkalmat kihasználva a kormánypártiak tüntetést szerveztek a törvényhozás épülete előtt. Sokan behatoltak a kertbe, ahol petárdákat hajigálva nagy felfordulást okoztak.

Több tucatnyi vörös ruhás – a kormányzó szocialista párt színét viselő -, husángokkal fegyverkezett támadó bejutott az ülésterembe is, ahol szintén petárdákat robbantottak. Több ellenzéki képviselőt véresre vertek.

A tüntetők kilenc órán át nem engedték ki a parlamentből a bent rekedteket. Sötétedéskor a védőpajzsokkal felfegyverkezett rohamrendőrök és katonák kordont vontak a belvárosban lévő parlament köré, hogy lehetővé tegyék a törvényhozás evakuálását, de csak többszöri próbálkozás után sikerült kiüríteni az épületet. A kormánypárti tüntetők petárdákkal dobálták az épületből kijövőket.

Az evakuálás előtt néhány perccel Julio Borges parlamenti elnök azt mondta, hogy összesen 350 ember – politikus, képviselő, újságíró és a függetlenség napi ünnepre érkezett vendég – rekedt az épületben. Öt képviselő és a törvényhozás hét alkalmazottja sérült meg. Burges lövöldözésről is beszámolt, és azt mondta, hogy vérfoltok borítják belül a törvényhozás épületét, a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, és az övét is tönkretették.

Az amerikai külügyminisztérium elfogadhatatlannak tartja a venezuelai parlament megtámadását. Heather Nauert külügyi szóvivő által szerda este kiadott közlemény leszögezi: „a függetlenség ünneplése közepette elkövetett erőszak támadás a demokratikus elvek ellen, amelyek oly értékesek voltak a Venezuela függetlenségéért 206 esztendővel ezelőtt harcoló férfiak és nők számára”.

Kapcsolódók

Kimaradt?