Az Európai Unió segítségét kéri az olasz miniszterelnök

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök az Európai Unió segítségét sürgette hétfőn annak megakadályozásában, hogy az Olaszországba érkező migráció fenntarthatatlan helyzetet teremtsen és ellenséges társadalmi reakciókhoz vezessen.

Gentiloni kijelentette, hogy „Olaszország egésze” a migránsok befogadásán dolgozik, és ebben Európa együttműködését is kéri.

„Ez szükséges, ha Európa hű akar maradni saját elveihez, történelméhez és civilizációjához, és szükséges Itália számára is, hogy elkerüljük, hogy a helyzet fenntarthatatlanná váljon és ellenséges reakciókat váltson ki az olasz társadalomban, amely eddig példaszerűen reagált, befogadásról és összefogásról téve tanúbizonyságot” – mondta az olasz miniszterelnök.

Paolo Gentiloni az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) római székházában zajló konferencián szólt az olaszországi migrációs helyzetről, a francia, a német és az olasz belügyminiszter Párizsban tartott találkozóját követően. A római kormányfő által említett társadalmi feszültségre utal az az incidens, amely szombatra virradóan történt a lombardiai Carpenedo di Vobarnóban. Ismeretlenek két Molotov-koktélt dobtak egy szálloda épületéhez, amelyet 35 menedékkérő befogadására jelöltek ki.

Ezt megelőzően a calabriai San Ferdinando menekülttáborában ütött ki tűz, és hatósági források szerint a migránsok emelte sátrakat szándékosan gyújtották fel. Az Il Mattino című nápolyi napilap értesülései szerint az olasz nemzetbiztonsági hatóságok már jelezték az olasz parlamentnek, hogy a folyamatosan növekvő migráció olyan társadalmi helyzetet teremthet Olaszországban, amely veszélyessé is válhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?