Felmérés: Oroszországban népszerűbb Sztálin Putyinnál

Az orosz történelem legkiemelkedőbb szereplőjeként tartja számon az orosz közvélemény Sztálint.

A dikátor megelőzte a legkedveltebb költőt, Alekszandr Puskint és Vlagyimir Putyint is a Levada Center független kutatóintézet felmérése szerint. Sztálint 38 százalék nevezte meg az ország történelmének kiváló szereplőjeként – igaz, 2012-ben még 42 százalékon állt.

Sztálin mögött 34 százalékkal következik Putyin, aki osztozik a helyen Puskinnal. 2012-ben még az ötödik helyen állt, de mára megelőzte az akkor második helyen osztozó Lenint és I. Péter orosz cárt.

Sztálin, bár véreskezű diktátorként húszmillió oroszországi ember haláláért lehet felelős, deportálások, koncentrációs táborok fűződnek a nevéhez, pozitív figuraként szerepel, mert a kormánypropaganda a második világháborús győzelmét emeli ki – írja a Newsweek. Sztálin mellett elődje, Lenin – aki egyébként halála előtt kifejezetten alkalmatlannak tartotta Sztálint – szintén nagy népszerűségnek örvend.

A lista első tíz helyén szerepel többek között Jurij Gagarin űrhajós, Lev Tolsztoj író, Georgij Zsukov, a Vörös Hadsereg vezérkari főnöke és egyetlen nőként II. Katalin orosz cárnő is.

Kapcsolódók

Kimaradt?