Merkel: lelkiismeretük szerint dönthetnek a párt képviselői a melegházasság ügyében

Felmentette a frakciófegyelem alól a német jobbközép CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) képviselőit a melegházasság ügyében a pártszövetség vezetője, Angela Merkel. A kancellár a frakció keddi ülésén résztvevők beszámolói szerint azzal érvelt, hogy lelkiismereti ügyről van szó.

Előzőleg a CDU/CSU koalíciós társa, a szociáldemokrata párt (SPD) kezdeményezte, hogy a Bundestag a héten szavazzon a melegházasság bevezetéséről. Arra hivatkoztak, hogy a szaván fogják a kancellárt, aki hétfőn jelezte, hogy már nem utasítja el a házasság intézményének megnyitását az azonos nemű párok előtt.

A frakciófegyelem feloldását a pártszövetség mindkét tagja, vagyis a CDU - Angela Merkel pártja -  és a bajor testvérpárt, a Horst Seehofer bajor miniszterelnök vezette CSU vezetősége egyaránt támogatja. Arra kérik a képviselőket, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a szavazáson, és aki elutasítja a melegházasságot, tartsa tiszteletben azok véleményét, akik egyetértenek az azonos nemű pártok teljes egyenjogúsításával.

A Bundestag előtt több javaslat fekszik, mert az ellenzéki pártok és az SPD is kezdeményezte már a melegházasság bevezetését. A javaslatok lényege azonos, valamennyi a polgári törvénykönyv házasságról szóló paragrafusának kiegészítését irányozza elő azzal, hogy azonos nemű párok is házasságra léphetnek. Valamennyi javaslat régóta a Bundestag előtt van, de a koalíciós pártok közötti viták miatt eddig elakadtak a jogi bizottságban.

Az SPD azt a tervezetet akarja szavazásra bocsátani, amelyet Rajna-vidék-Pfalz tartomány szociáldemokrata vezetésű kormánya terjesztett elő a törvényhozás tartományokat képviselő kamaráján, a Bundesraton keresztül. Az elképzelés szerint a tervezetet a jogi bizottság szerdai ülésén elfogadják és a módosítás nélkül előterjesztik szavazásra. A szavazást csütörtökön vagy pénteken, a végéhez közeledő törvényhozási ciklus utolsó előtti vagy utolsó rendes parlamenti ülésnapján tartják. A frakciófegyelem feloldása után biztosra vehető, hogy a Bundestag megszavazza a melegházasság bevezetését.

A CDU/CSU frakcióvezetője, Volker Kauder a képviselőcsoport keddi ülése előtt élesen bírálta az SPD-t a koalíciós egyeztetés nélkül tett lépés miatt. Az SPD szerint lépésük nem jelenti a koalíciós partneri viszony megsértését. A javaslat eljuttatása a szavazásig "logikusan következik az egyetértésből, miszerint a szavazás erről a törvénytervezetről lelkiismereti kérdés" - mondta Thomas Oppermann, az SPD frakcióvezetője. Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt kiállt a koalíció folytatása mellett.

Angela Merkel és Horst Seehofer pártszövetsége azután határozott a frakciófegyelem feloldásáról, hogy valamennyi lehetséges következő koalíciós partner - az SPD, a Zöldek és a liberális FDP - világossá tette, hogy nem hajlandó kormányzati felelősséget vállalni a szeptember 24-ei Bundestag-választás után kezdődő ciklusban, ha nem nyitják meg a házasság intézményét az azonos nemű párok előtt.

Németországban az azonos nemű párok 2001 óta bejegyzett élettársi kapcsolatra léphetnek. Nagyjából 35 ezer ilyen kapcsolatot tartanak számon. Az alkotmánybíróság időközben hat alkalommal a bejegyzett élettársi kapcsolathoz fűződő jogok bővítésére kötelezte a törvényhozást, például rendelkezett arról, hogy az azonos nemű párokat is megilleti a házastársaknak járó adókedvezmény. Egy idén januárban ismertetett reprezentatív felmérés szerint a németek 83 százaléka támogatja a teljes egyenjogúságot, vagyis a melegházasság bevezetését.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?