Orbán a radikalizálódás útján? - külföldi sajtó a Horthy-vitáról

A Spiegel Online című német hírportál a Horthy Miklós megítélése körüli vitával kapcsolatban közölt cikket.

Orbán tabutörésre merészkedik című írásában Keno Verseck kiemelte, hogy Magyarországon kezdődik a választási kampány, és Orbán Viktor miniszterelnök a "szélsőjobboldalon vadászik" szavazatokra: kivételes államférfiúnak nevezte Horthy Miklóst, holott a kormányzó "sokáig Adolf Hitler hűséges szövetségese" és "vállaltan antiszemita" volt, és "súlyos bűncselekményekért felelős".

Kifejtette: Orbán eddig tartózkodott Horthy "nyilvános dicsőítésétől", de most ezt tette, és kijelentése nem volt elszólás, ezt jelzi, hogy a heves bel- és külföldi kritika ellenére megerősítette álláspontját.

Hozzátette, hogy eddig főleg a szélsőjobb dicsérte nyilvánosan Horthyt, a Fideszben pedig néhány "nem mértékadó" politikusé volt a téma, és ők is csak helyi szinten beszéltek róla. A Fidesz a Horthy-kultusz helyett inkább a két világháború közötti időszak mint dicsőséges korszak emlékét ápolta.

Keno Verseck a szavazótábor kiszolgálásával és a szélsőjobb szavazóinak megnyerésével kapcsolatos belföldi bírálatok mellett arról is írt, hogy a Fideszt is soraiban tudó Európai Néppártban (EPP) nyilvánosan ugyan nem akartak reagálni Orbán Viktor Horthy Miklósról szóló kijelentéseire, de EPP-s politikusok név nélkül nyilatkozva jelezték, megdöbbenéssel szemlélik, ahogy Orbán Viktor világképe egyre inkább "jobboldali radikális" vonásokat ölt.

Korábban az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet ítélte el Orbán Viktor üzenetét, amelyben a magyar miniszterelnök Horthy Miklóst "kivételes államférfiúként" jellemezte.

Kapcsolódók

Kimaradt?