Elfogadta Klaus Johannis meghívását Emmanuel Macron

Romániába látogat az elkövetkező időszakban Emmanuel Macron francia elnök - nyilatkozták az Agerpres hírügynökségnek az elnöki hivatal képviselői. 

Az Európai Tanács ülése alkalmából Brüsszelben tartózkodó Klaus Johannis államfő péntek délelőtt kétoldalú tárgyalást folytatott franciaországi hivatali kollégájával. 

Az elnöki hivatal illetékesei szerint az egyeztetésen Johannis meghívta Macront Romániába, és a francia elnök elfogadta a meghívást. A látogatásra az elkövetkező időszakban kerül sor, a részletekről a későbbiekben tárgyalnak - tették hozzá az idézett források.

A két államfő első kétoldalú találkozóját követően adott rövid sajtónyilatkozatában Johannis azt mondta, a Franciaország és Románia közötti kétoldalú, illetve az Európai Unión belüli együttműködés mellett a Schengen-övezettel kapcsolatos témákról, illetve a két ország közös kulturális projektjeiről is tárgyaltak, ugyanakkor szó esett az utóbbi időben oly sokat vitatott, az úgynevezett kihelyezett munkásokkal kapcsolatos szabályozásról is.

„Többek között javasoltam, hogy az euróövezeti közös költségvetéssel kapcsolatos projektbe, amelyet Macron elnök szorgalmaz, más országokat is vonjanak be, például Romániát, amely még nem tagja ugyan az euróövezetnek, de azzá kíván válni, és idejében hozzá akarunk járulni ehhez a projekthez” – tette hozzá Johannis. 

Az államfő újságírói kérdésre válaszolva elmondta, „nagyon röviden” Románia jelenlegi politikai helyzetéről is tárgyalt a francia elnökkel, biztosítva őt arról, hogy Románia továbbra is stabil ország, és az a tény, hogy újabb kormányalakítási folyamat előtt áll, nem befolyásolja az ország nemzetközi vállalásait

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?